In Brussel heeft de politie zaterdag meer dan honderd klimaatactivisten van Extinction Rebellion opgepakt. De actievoerders verzamelden aan het Koningsplein maar enkele hardnekkigen probeerden de tuin van het iets verderop gelegen koninklijk paleis binnen te dringen.

De tuin voor het koninklijk paleis in Brussel is een neutrale zone. Dit betekent dat er geen betogingen toegelaten zijn. Onder het mom van een burgerlijke ongehoorzaamheidsactie waren de activisten van Extinction Rebellion toch van plan om de koninklijke tuinen binnen te dringen. Dat was echter buiten de Brusselse politie gerekend die al vroeg massaal aanwezig was. De actievoerders verplaatsten zich dan maar naar het nabijgelegen Koningsplein. 

Politie zet pepperspray en waterkanon in

Omstreeks 16u00 zaterdag was er toch een grote groep die onder luid gejuich van hun collega’s probeerde de tuin van het koninklijk paleis binnen te dringen. De Brusselse politie zette pepperspray in, zo schrijft Het Laatste Nieuws, en pakte inmiddels al meer dan honderd betogers op.

De activisten van Extinction Rebellion die wel op het Koningsplein bleven, zijn van plan om daar nog tot morgenmiddag te blijven. Ze houden zowel auto- als tramverkeer tegen. Nochtans had de politie hen gevraagd om minstens de tram te laten passeren.

Ook op het Koningsplein zelf is de politie massaal aanwezig. Op sociale media waarschuwt de klimaatorganisatie de betogers voor de politie, die inmiddels ook het waterkanon heeft ingezet.

Lees ook:

Klimaatactivisten bezetten Wetstraat en eisen grondwetswijziging