In Mechelen heeft een man geprobeerd om zijn stiefdochter kaal te scheren omdat ze zonder hoofddoek en in Westerse kledij naar school ging. Dat meldt Gazet van Antwerpen. Volgens de advocate van de man had hij echter helemaal geen slechte bedoelingen. “De hoofddoek is voor mijn cliënt niet alleen een religieus symbool, maar ook een symbool voor veiligheid”, stelde ze. 

De feiten dateren van 19 april en vonden plaats in Mechelen. Het slachtoffer zou op schooluitstap gaan, maar dat werd verboden door haar stiefvader. Die vond namelijk dat het meisje zich te Westers kleedde en was kwaad omdat ze geen hoofddoek wilde dragen. Op dat moment sloegen zijn stoppen volledig door.

Advocaat: ‘Wilde stiefdochter beschermen’

“De man greep naar een tondeuse en wou het haar van het meisje afscheren. Het slachtoffer kon zich verweren en uiteindelijk kon haar moeder de tondeuse wegnemen. Daar stopten de feiten niet. De vader nam daarop een schaar en probeerde het haar van het meisje af te knippen. Daarbij verzette ze zich opnieuw hevig en ze raakte gewond aan de hand. De man greep de tiener ook vast aan de nek en bij de keel”, zo schetste de openbaar aanklager de situatie. 

Een buurman hoorde een luid geschreeuw en verwittigde de politie. Het slachtoffer vertelde wat er gebeurd was en haar stiefvader werd opgepakt. Bij zijn verhoor nam hij geen blad voor de mond, integendeel. “Een aantal uitspraken was werkelijk frappant. Zo verklaarde hij dat een vrouw moet luisteren naar een man en een kind naar de ouders. Hij zei ook dat zijn stiefdochter een slechte moslima was en dat ze zou vrijen met alle mannen die mee op schooluitstap gingen. Daarbij maakte hij stotende bewegingen met zijn heupen. Ook zei hij dat zijn dochter beter dood zou zijn.”

Volgens de advocate van de man, Kristel Coppieters, wilde hij zijn stiefdochter gewoon beschermen. “De hoofddoek is voor mijn cliënt niet alleen een religieus symbool, maar ook een symbool voor veiligheid. Hij heeft de oorlog in Tsjetsjenië meegemaakt en heeft vreselijke dingen zien gebeuren met vrouwen die geen hoofddoek droegen. De feiten van die 19de april moeten gekaderd worden”, aldus de advocate in de rechtbank. Het parket vorderde een celstraf van vijftien maanden tegen Rizvan S., de stiefvader. Vonnis volgende maand.