Défi-voorzitter Olivier Maingain uit in een interview met La Libre zijn steun voor een federale ‘regenboogcoalitie’, ofwel een regering met liberalen, socialisten en groenen aangevuld met CD&V. “We hebben de ervaring met N-VA in de regering gehad en hebben het resultaat gezien”, klinkt het bij de voorzitter van de francofoon-nationalistische partij.

Momenteel werken pre-formateurs Rudy Demotte (PS) en Geert Bourgeois (N-VA) aan een rood-gele constructie op federaal niveau. Naast de PS en de N-VA zouden ook de liberalen van MR en Open Vld, de sp.a en CD&V een rol krijgen in zo’n regering. Volgens Défi-voorzitter Olivier Maingain is dat echter geen goede ontwikkeling. Vooral de centrale rol van de N-VA – die volgens hem “extreemrechtse neigingen heeft – stoot hem tegen de borst. 

Maingain: “N-VA onderwierp regering aan Chinese marteling”

“We hebben de ervaring met N-VA in de regering gehad en hebben het resultaat gezien”, stelt hij in La Libre. “Ik heb me niet vergist in mijn pronostiek: de N-VA onderwierp de regering aan de Chinese marteling, druppel voor druppel, tot het slachtoffer bezwijkt.” 

Als het aan Maingain ligt, belandt de N-VA dus op de oppositiebanken in het federaal parlement. Ofschoon zijn partij niet betrokken is bij de federale onderhandelingen, uit Maingain zijn steun voor een ‘regenboogcoalitie’, ofwel een paars-groene regering aangevuld met CD&V. Zo’n meerderheid zou amper 4 zetels op overschot hebben, die de voorzitter van de francofoon-nationalistische partij met zijn twee zetels bereid is aan te vullen. 

Het is niet de eerste keer dat Maingain met scherp schiet op de federale regeringsvorming en meer bepaald de N-VA. Begin september zei hij nog dat de N-VA in de regering “een vergif” zou zijn en dat er “geen akkoord mogelijk is”.

Lees ook:

Maingain: “N-VA in regering? Vergif”