Saad Hariri, de soennitische premier van Libanon, neemt ontslag. Dat heeft hij dinsdag aangekondigd. Op dezelfde dag werd een kamp van betogers in Beiroet aangevallen.

“Het Libanese volk wacht al 13 dagen op een beslissing voor een politieke oplossing die de verslechtering een halt toeroept. En ik heb in deze periode geprobeerd om een uitweg te vinden, om naar de stem van het volk te luisteren”, zei de Libanese premier Saad Hariri dinsdag in een toespraak.

Aanval op kamp betogers

“Het is tijd voor een stevige schok te hebben om de crisis het hoofd te bieden. Ik ga naar het presidentieel paleis om het aftreden van de regering voor te stellen”, zei de soennitische premier. “Voor alle partners in het politieke leven is het vandaag onze verantwoordelijkheid om Libanon te beschermen en de Libanese economie nieuw leven in te blazen.”

De afgelopen twee weken vond er massaal straatprotest plaats in Libanon. Hariri heeft hervormingen voorgesteld, waaronder het afschaffen van een aantal ministerposten en het aanpakken van corruptie. De voorgestelde hervormingen bleken echter onvoldoende om de betogingen te bezweren.

Het ontslag van Hariri volgt op een aanval op de belangrijkste protestplaats in de Libanese hoofdstad Beiroet. Een tentenkamp van de betogers werd daarbij vernield. Mogelijk was de aanval het werk van aanhangers van de sjiitische bewegingen Hezbollah en Amal. Hassan Nasrallah, de leider van Hezbollah, heeft gewaarschuwd voor chaos als de protesten blijven voortduren.