De lat om toe te treden tot het Belgisch leger wordt lager gelegd en dat komt de kwaliteit niet ten goede. Dat is de boodschap van vakbondsvoorzitters Yves Huwart (ACMP) en Boris Morenville (VSOA) in De Zondag. Onder meer een te grote uitval van startende militairen en de uitstroom wegens pensioneringen zorgt er volgens hen voor dat onze veiligheid in het gedrang kan komen. Volgens Defensie zelf is er echter geen vuiltje aan de lucht.

Vooral de behoefte aan jonge militairen is hoog bij het Belgisch leger. Daarom wil Defensie tegen volgend jaar nog 2.035 openstaande vacatures ingevuld krijgen. Ambitieus, maar volgens vakbondsvoorzitter Huwart (ACMP) ook onmogelijk. “Uit recente cijfers blijkt dat een vijfde van die vacatures open zullen blijven”, verduidelijkt hij. “Waar er vijf jaar geleden nog gemiddeld zes kandidaten waren per vacature, is dit aantal gezakt tot drie of zelfs één. De lat om toe te treden wordt dus lager gelegd, wat de kwaliteit van ons leger niet ten goede komt.”

Dat de kwaliteit van het Belgisch leger naar beneden gaat, dicht Huwart onder meer toe aan de grote uitval van startende militairen. “Ongeveer twee procent geeft er doorheen het jaar de brui aan”, zegt hij. “Dat lijkt niet veel, maar op 25.000 personeelsleden zijn dat er toch 500.”

Vooral tekort aan technisch personeel bij Belgisch leger

Daarnaast slaat ook de vergrijzing hard toe bij Defensie. Er is volgens de ACMP-voorzitter zelfs sprake van een vrije val. “Tegen het einde van deze legislatuur zullen we wellicht met minder dan 20.000 militairen zijn”, klinkt het. “Dat is niet werkbaar. Op dit moment patrouilleren nog altijd 450 militairen in de straten van Brussel en Antwerpen, op Brussels Airport, aan de kerncentrales… Als er in de toekomst iets ernstigs gebeurt, zullen we niet meer in staat zijn om nog iets wezenlijks te doen.”

(Lees verder onder de tweet.)

Een leger van 25.000 mensen zou volgens een plan van voormalig Defensieminister Steven Vandeput (N-VA) moeten volstaan om aan al de taken te voldoen. “Op papier wordt dat aantal gehaald”, stelt Morenville (VSOA). “Maar het hele jaar door is een 2.000-tal van die militairen echter niet inzetbaar wegens opleiding, cursussen of gezondheidsredenen.”

Volgens Defensie zelf zijn de problemen minder verregaand. “Het klopt dat we moeite hebben om technisch personeel te vinden, maar dat is in alle sectoren zo”, stelt Dominiek Saelens van Defensie. “Er zijn heel wat concurrenten op de markt die dezelfde profielen zoeken.”

Lees ook:

Belgisch leger heeft nog meer centen nodig