Het rechtse blok onder leiding van de rechtsnationalistische Lega van Matteo Salvini heeft de centrumlinkse Partito Democratico en de Vijfsterrenbeweging verpletterd in de regionale verkiezingen in Umbrië, traditioneel een links bolwerk.

De rechtse partijen Forza Italia (FI) van Silvio Berlusconi, de Lega van Matteo Salvini en Fratelli d’Italia (FdI) trokken samen naar de kiezer. De huidige Italiaanse regeringspartijen – de Vijfsterrenbeweging (M5S) en de centrumlinkse Partito Democratico (PD) – deden hetzelfde. De rechtse kandidate Donatella Tesei (Lega) won met meer dan 57 procent van de stemmen, een ruime voorsprong op de centrumlinkse kandidaat die 37 procent haalde.

Links gedecimeerd door Salvini

De PD en M5S kregen zware klappen in Umbrië, traditioneel een links bolwerk. De PD zakte van 35,8 procent naar 22,3 procent. M5S verliest de helft van haar stemmen en zakt van 14,5 procent naar 7,4 procent. De Lega schiet daarentegen omhoog van 14 procent naar 37 procent. Ook FdI boekt stevige winst en gaat van 6,2 procent naar 10,4 procent.

“De resultaten die we in Umbrië hebben gezien, zien we in het hele land. Dit is geen regering die het Italiaanse volk vertegenwoordigt. Ik denk niet dat het nog veel langer kan duren”, zei Salvini. Opnieuw riep hij op om vervroegde nationale verkiezingen te houden.

Salvini stapte in augustus uit de regeringscoalitie met M5S in de hoop vervroegde verkiezingen uit te lokken. Hoewel zijn demarche mislukte hoewel en er geen nieuwe verkiezingen kwamen, lijkt hij niet aan populariteit in te boeten. De huidige regeringspartijen worden dan weer zwaar afgestraft.