De postjes binnen de Vlaamse regering zijn verdeeld en de partijcongressen van CD&V, Open Vld en N-VA hebben afgelopen dinsdagavond hun fiat gegeven voor de regeringsdeelnames. Dat gebeurde met zeer grote meerderheden, enkel bij CD&V was er ‘slechts’ 86 procent van de leden positief, zo telde Het Laatste Nieuws. Toch verliep de opstart niet zonder wat miniem gekibbel, wanneer CD&V-voorzitter Wouter Beke N-VA-kopstuk Theo Francken pejoratief “die twitteraar” noemde en diens invloed op het regeerakkoord minimaliseerde.

Tegen verwachtingen in krijgt CD&V drie ministers in plaats van twee. De jonge Benjamin Dalle – de man van de CD&V-studiedienst die in mei niet verkozen raakte – heeft de ministerpost van Brussel gekregen. Joke Schauvliege, in de vorige legislatuur aan de kant gezet als natuurminister, krijgt niets. Theo Francken (N-VA) kreeg ook geen ministerpost – mogelijk om hem federaal nog in te zetten – maar wel een veeg uit de pan vanwege Beke.

Francken over eerste mini-gekibbel: “Waarom is dat nodig?”

Beke zijn toespraak leek te draaien rond het overtuigen van de CD&V-leden van de eigen inbreng in het regeerakkoord. “Wij hadden in de oppositie kunnen zitten”, aldus Beke op het congres volgens Het Laatste Nieuws. “Maar wie had geloofd dat we dan dit onderwijsakkoord hadden gesloten, of dat er zoveel middelen naar welzijn waren gegaan? Zonder ons zou het niet waar zijn geweest. Wij hebben niet alleen de problemen aangekaart, maar ook oplossingen aangereikt.”

“Ik kan geloven dat er heel wat mensen zeggen dat Francken zit te tweeten terwijl wij aan het onderhandelen zijn”, zei Beke over het regeerakkoord waarop de N-VA-stempel wel heel groot is. “Maar ik neem Hilde (Crevits; red.) als getuige: op geen enkel ogenblik heeft die twitteraar aan de centrale onderhandelingstafel gezeten. Het is niet omdat je tweet dat je mee onderhandelt.”

Francken was echter aan het opletten en liet weten de opmerking niet te waarderen. “In slotspeech afgeven op collega-onderhandelaar. Wekenlang constructief onderhandeld over inburgering en onderwijs”, klonk het op Twitter. “Waarom is dat nodig? Begrijp ik niet goed.”