Pre-formateurs Geert Bourgeois (N-VA) en Rudi Demotte (PS) consulteren – zo weet Het Laatste Nieuws – Groen en Ecolo opnieuw, iets wat naar verluidt gebeurde op vraag van PS-voorzitter Paul Magnette. Open Vld-Kamerlid Egbert Lachaert is evenwel geen voorstander van een paars-groene samenwerking, althans op socio-economisch vlak. “Als je […] naar het economische programma van de Franstalige ecologisten kijkt: dat ligt heel dicht bij de PTB. Dat zal toch enkel kunnen als zij hun programma ritueel verbranden”, liet de liberaal tegenover Radio 1-programma ‘De Ochtend’ optekenen.

De ecologisten zijn terug bij de formatie, althans voorlopig. Zo consulteerden pre-formateurs Geert Bourgeois (N-VA) en Rudi Demotte (PS) Ecolo en Groen opnieuw ondanks dat ze eerder op een zijspoor werden gezet. Allicht valt de betrokkenheid van de ecologisten te verklaren aan de hand van Magnette. Zo zou de PS-voorzitter – door Ecolo en Groen te betrekken – aan de leden kunnen aantonen dat hij moeite deed om een zo progressief mogelijke coalitie tot stand te brengen. 

Of het opnieuw consulteren van Ecolo en Groen veel verschil zal maken, blijft evenwel nog maar de vraag. Zo liet Ecolo eerder al verstaan om niet met de N-VA te willen samenwerken. De liberalen van de Open Vld geven dan weer – dixit Lachaert – de voorkeur aan paars-geel. “Ik begrijp natuurlijk dat Paul Magnette zijn regionale coalitiepartner weer een uitzicht wil geven. Maar is het werkelijk een piste? Dat zullen we nog moeten zien”, klinkt het bij de liberaal.