Voormalig N-VA-gemeenteraadslid Melikan Kucam, door het parket verdacht van mensensmokkel, criminele organisatie, passieve omkoping en afpersing, mag de gevangenis verlaten. Wel blijft hij onder elektronisch toezicht staan en moet hij zijn voorarrest bij zijn ouders uitzitten, zo weet BELGA.

Kucam mag na meer dan 8 maanden de gevangenis verlaten, zo oordeelde de kamer voor inbeschuldigingstelling. Wel zal hij een elektronische enkelband moeten dragen. Tevens mag de man geen contact hebben met zijn vrouw, waardoor hij bij zijn ouders moet gaan wonen. Eerder werden zijn zoon en echtgenote al vrijgelaten.

De Zaak-Kucam

Begin dit jaar bracht een Pano-reportage aan het licht dat Melikan Kucam, een Vlaams-Assyrische christen en op dat moment nog N-VA-gemeenteraadslid in Mechelen, de spil zou zijn in een visa-carrousel waarbij hij tegen betaling ‘geschikte kandidaten’ voordroeg aan het kabinet van toenmalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Gegadigden moesten Kucam hiervoor tussen de 2.000 en 14.000 EUR betalen, zo luidden de beschuldigingen. Kucam zou zich zelfs bezondigd hebben aan uitkeringsfraude, waarbij leeftijden van visa-aanvragers zouden zijn aangepast en schijnechtscheidingen zijn verricht.

Bij de N-VA stelde men zich echter al van bij het begin van de affaire vragen. Zo menen de Vlaams-nationalisten dat men de affaire gebruikt om Francken te beschadigen. Anderen opperden dan weer dat Francken te onvoorzichtig zou zijn omgesprongen met zijn discretionaire bevoegdheid rond humanitaire visa en zo de deur open heeft gelaten voor vermeende corrupte figuren zoals Kucam. Midden januari werd Kucam aangehouden op verdenking van mensensmokkel, criminele organisatie, passieve omkoping en afpersing. Zelf sprak de man in een interview alle aantijgingen tegen. “Ik sta recht in mijn schoenen, ik ben onschuldig! Hoge bomen vangen veel wind maar vergeet niet, ze hebben ook diepe wortels”, liet hij tegenover SCEPTR optekenen.

Lees meer:

Melikan Kucam breekt stilte: “Eindelijk kan ik weerwoord bieden”