De klimaatactiegroep ‘Extinction Rebellion‘ stapt naar de rechtbank. Reden? De klimaatactivisten willen een schadevergoeding vorderen van de stad Brussel na de “hallucinante tactieken ingezet door de politie om onze inspanningen te stoppen”. Recent werden meer dan 100 activisten in Brussel opgepakt nadat ze probeerden de neutrale zone voor het koninklijk paleis in Brussel te betreden.

Klimaatactivisten van ‘Extinction Rebellion’ voerden zo’n twee weken geleden een actie van burgerlijke ongehoorzaamheid uit in Brussel. Dit op het Koningsplein, maar de bedoeling was om de tuin voor het koninklijk paleis binnen te dringen. Omdat de tuin een neutrale zone is, zijn betogingen er verboden.

De Brusselse politie was die dag echter massaal aanwezig in de hoofdstad en verhinderde de burgerlijke ongehoorzaamheid van de klimaatactivisten. Zo zette de politie pepperspray en het waterkanon in om de actievoerders tegen te houden. Uiteindelijk werden meer dan honderd van hen aangehouden. Mogelijks krijgen ze nog een GAS-boete opgelegd.

‘Extinction Rebellion’ zelf niet onbesproken

Omdat de organisatie het niet eens is met het optreden van de politie spannen ze nu een civiele zaak aan tegen de hoofdstad. Ook zullen ze iedere activist die een mogelijke GAS-boete aanvecht, bijstaan. Met de civiele zaak wil de organisatie in de eerste plaats een schadevergoeding bekomen. “Als je mentale of fysieke schade hebt opgelopen en je wilt daarvoor vergoed worden, kunnen we je getuigenis bijvoegen”, schrijft de beweging nog op Facebook.

Een klacht bij het comité P – de instantie die toeziet op de werking van politiediensten – zullen de klimaatactivisten niet indienen. Ook een strafzaak laten ze aan zich voorbijgaan. “Onze analyse is dat strafzaken ons meer kwaad dan goed zullen doen en een lage kans op slagen hebben”, luidt het.

De groep ‘Extinction Rebellion’ is zelf echter allerminst een onbesproken blad. Onlangs kwam aan het licht dat de Britse tak van de organisatie haar vrijwilligers flinke vergoedingen uitbetaalt. Een select groepje – veelal gegoede – activisten krijgt tot wel 456 euro per week vergoed door de organisatie.

Lees ook: 

Politievakbond: “Linkse betogers mogen in Brussel meer dan rechtse”