Sp.a-fractieleider en federaal onderhandelaar Meryame Kitir verhoogt de druk op pre-formateurs Rudy Demotte (sp.a) en Geert Bourgeois (N-VA). “Als die sense of urgency er niet is, zullen wij niet ingaan op de uitnodiging [van de pre-formateurs]. Voor nog eens drie, vier of vijf maanden stilstand passen we”, stelt Kitir tegenover Het Belang van Limburg.

Nadat de regionale regeringen uit de startblokken zijn geschoten, verschuiven federaal verschillende stukken. Zo legden Didier Reynders (MR) en Johan Vande Lanotte (sp.a) hun functie als informateur neer. In de plaats van de twee heren werden Geert Bourgeois (N-VA) en Rudi Demotte (PS) als pre-formateurs aangesteld. Minister van Justitie en vicepremier Koen Geens werd dan weer – omdat voorzitter Wouter Beke Vlaams minister van Welzijn werd – door zijn partij aangeduid als hoofdonderhandelaar. 

Kitir: “Als we overbodig zijn, dan zullen we niet gaan”

Voor sp.a-onderhandelaar Meryame Kitir mag er schot komen in het vormen van een nieuwe federale regering. “Dat de regionale regeringsvorming werd afgewacht, snap ik wel, maar nu kent iedereen zijn positie. Ik wil dat de pre-formateurs nu een versnelling hoger schakelen. Ik snap dat als je twee erg van elkaar verschillende partijen samen wil brengen, dat tijd nodig heeft. En dat je dan misschien in vier stappen moet doen wat in twee zou kunnen. Maar voor ons mogen de echte onderhandelingen nu wel beginnen”, stelt Kitir tegenover Het Belang van Limburg.

Voor de sp.a-fractieleider moet “de sense of urgency hoog zijn”. Opmerkelijk: voor Kitir hangen daar consequenties aan vast. “Ons land staat voor grote uitdagingen. Sinds januari zitten we al in lopende zaken. Er zijn heel veel dingen niet meer gebeurd. Als die sense of urgency er niet is, zullen wij niet ingaan op de uitnodiging. Voor nog eens drie, vier of vijf maanden stilstand passen we.” 

Ook wanneer de socialisten overbodig zouden zijn, schuift Kitir niet mee aan tafel. “Als wij morgen een uitnodiging krijgen van pre-formateurs Rudy Demotte en Geert Bourgeois, dan zullen we eerst bekijken met welke partijen we aan tafel moeten gaan zitten, en als we dan overbodig zijn, dan zullen we niet gaan”, laat Kitir tegenover Het Belang van Limburg optekenen.