De Britse premier Boris Johnson (Con.) zal zijn Brexit-akkoord voorlopig niet door het Britse Parlement duwen, om de oppositie te overhalen om nieuwe verkiezingen te steunen

De Britse premier Boris Johnson (Con.) verloor maandag voor de derde keer een stemming over nieuwe verkiezingen. Daarvoor had hij een tweederdemeerderheid nodig in het Britse Parlement. De meeste oppositieleden onthielden zich echter van de stemming. 

“Parlement kan land niet langer gegijzeld houden”

Vandaag wil Johnson een nieuwe poging wagen met een korte wet waarvoor slechts een gewone meerderheid nodig is. “We zullen niet toestaan dat deze verlamming voortduurt en we moeten op de een of andere manier direct overgaan tot een verkiezing. De regering zal de presentatie voor een kort wetsvoorstel voor een verkiezing op 12 december aankondigen, zodat we Brexit eindelijk gedaan kunnen krijgen. Dit Parlement kan dit land niet langer gegijzeld houden”, zei Johnson.

Johnson hoopt op de steun de Schotse nationalisten van de SNP en de Liberaal Democraten. Beide oppositiepartijen liggen voorop in de peilingen en beide partijen zijn dus niet vies van nieuwe verkiezingen. Ook zien beide partijen liever verkiezingen gebeuren alvorens een definitieve beslissing over de Brexit plaatsvindt. 

Verkiezingen op 9 of 12 december

“Ik kan dit Huis verzekeren dat we het wetsvoorstel voor de terugtrekkingsovereenkomst niet zullen terugbrengen”, zei minister Jacob Rees-Mogg (Con.).

Er heerst enkel nog onenigheid tussen de Conservatieven de oppositie over de te verkiezen datum om verkiezingen te houden. De Britse regering ziet dat liever op 12 december gebeuren, de Liberaal Democraten geven de voorkeur aan 9 december.