Het ziet ernaar uit dat de Britse premier Boris Johnson (Con.) en de Europese Unie (EU) op het punt staan om een Brexit-akkoord te sluiten. Johnson moest daarvoor wel grote toegevingen doen inzake de Ierse grens.

Als de Britse regering groen licht geeft, kan een ontwerptekst woensdag gepubliceerd worden. Dat zeggen bronnen binnen de EU en de Britse regering. De onderhandelaars zouden het in principe eens geworden zijn dat er een douanegrens komt in de Ierse Zee. Iets dergelijks werd indertijd door voormalig premier Theresa May (Con.) verworpen als onaanvaardbaar.

Akkoord moet nog goedgekeurd worden door Parlement

Zelfs als een akkoord bereikt wordt moet Johnson nog altijd het Britse Parlement weten te overtuigen om voor te stemmen. De protestantse pro-Britse Noord-Ierse ‘Democratic Unionist Party’ (DUP) en Conservatieven die voor een harde Brexit zijn zouden daar nog voor moeilijkheden kunnen zorgen.

Wettelijk zou Noord-Ierland nog steeds binnen het Britse douanegebied liggen, maar in de praktijk zou het deel uitmaken van het EU-douanegebied. “Noord-Ierland zou de jure in het Britse douanegebied liggen, maar de facto in het douanegebied van de Europese Unie”, klinkt het.  Johnson zou nu wel kunnen opperen dat het Verenigd Koninkrijk in zijn geheel de Europese Unie verlaat.

Brussel lijkt er vertrouwen in te hebben dat de Europese Commissie en de Britten een akkoord kunnen bereiken. In Duitsland en Frankrijk lijkt men dan weer terughoudender te zijn.