Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) gaf vanmiddag het openingscollege politicologie aan de UGent. Evenwel, in plaats van de gebruikelijke lezing, werd er geopteerd voor een ‘town hall’ naar Amerikaans voorbeeld waarbij Jambon vragen van de studenten beantwoordde. Opmerkelijk? De N-VA-politicus liet duidelijk verstaan dat een minderheidsregering met het Vlaams Belang denkbaar was.

Politicoloog Carl Devos (UGent) laat traditiegetrouw een prominent politicus zijn aula gebruiken, een eer die dit jaar te beurt viel aan Jambon. Tegenover de Gentse studenten liet Jambon verstaan dat “de gesprekken met het Vlaams Belang […] geen politiek spel [waren]”. “Er waren verschillende denkbare formules, zoals een minderheidsregering”, citeert Knack de N-VA-politicus.

Een minderheidsregering met het Vlaams Belang had evenwel geen draagvlak. “Mijn persoonlijke mening is dat we het VB het nu heel gemakkelijk maken om bij de volgende verkiezingen weer met irrealistische voorstellen komen die de toets van de rechtsstaat niet doorstaan. Wanneer we hen in een of andere formule toch zouden dwingen om verantwoordelijkheid te dragen, zou hun kiespubliek zien dat de toverformules irrealistisch zijn”, motiveert Jambon zijn bereidheid om met het Vlaams Belang samen te werken.

De VRT? “Bepaalde tendensen krijgen meer aandacht dan andere”

Een aspect van het Vlaamse regeerakkoord dat veel aandacht krijgt is de houding ten opzichte van de VRT. Zo moet de publieke omroep meer besparen dan aanvankelijk gedacht en staan er volgens de socialistische vakbond ACOD zo’n 250 jobs op de helling. Tevens raakte via De Morgen bekend dat men – en dan vooral in Vlaams-nationalistische kringen – niet tevreden was met het programma ‘De Afspraak’.

Volgens Jambon is het “niet de bedoeling dat de media minder kritisch worden”. “De private media doen bij wijze van spreken wat ze willen. De VRT, die geld van ons allemaal krijgt, heeft de opdracht om aan evenwichtige en objectieve berichtgeving te doen. Bepaalde tendensen krijgen meer aandacht dan andere. Daar moet op toegezien worden. Verschillende visies moeten proportioneel aan bod komen. Wees gerust: we gaan ons echt niet moeien met de panels van De Afspraak en De Zevende Dag”, citeert Knack de Vlaamse minister-president.

Lees meer

Knip, knip: Jambon I snoeit duchtig in VRT (NWS)