De Koerdische bewakers van het Noord-Syrisch gevangeniskamp Al-Hol verliezen verder hun grip op de IS-vrouwen. Die laatsten hebben hun eigen shariarechtbank opgezet, wat leidde tot de doodstraf voor twee afvallige moslims. De Turkse inval in Noord-Syrië eerder deze week zet de gemoederen nog meer op scherp in het kamp. Zo probeerden tientallen gevangenen na een opstand te ontsnappen.

Het gevangeniskamp Al-Hol in Noord-Syrië is met meer dan 70.000 mensen zwaar overbevolkt. Voornamelijk vrouwen en kinderen van IS-strijders verblijven in het door Koerdische milities bewaakte tentenkamp. Dat verschillende IS-vrouwen dezelfde radicale ideeën als hun echtgenoten aanhangen, wordt nu opnieuw pijnlijk duidelijk. 

De vrouwen hebben in één van de tenten hun eigen rechtbank geïnstalleerd waarin een radicale interpretatie van de islamitische wet wordt toegepast. Dat leidde vorige maand tot de ‘veroordeling’ van twee afvallige moslims, een 16-jarig meisje en een man met één been. Beide werden met een mes gedood. Het meisje werd door de Koerdische bewakers nog naar een ziekenhuis gebracht, alwaar ze uiteindelijk overleed.

Leidt Turkse inval tot meer ontsnappingspogingen in Koerdische kampen?

Sinds de Turkse inval eerder deze week neemt de onrust in Al-Hol verder toe. Vrijdag hebben tientallen IS-vrouwen geprobeerd om te ontsnappen uit het beruchte kamp. Ze bekogelden de Koerdische bewakers met stenen en veroorzaakten een opstand in het kamp. Op beelden is te zien hoe de IS-vrouwen wegvluchten van de bewakers. Geen van hen zou uiteindelijk gelukt zijn in de ontsnapping.

(Lees verder onder de video.)

Nu de Koerden zich eveneens moeten bekommeren over de Turkse inval in Noord-Syrië, wordt gevreesd dat hun aandacht voor het gevangeniskamp zal afnemen. Dit zou dan weer kunnen leiden tot meer ontsnappingspogingen. 

In België gebruikte OCAD-directeur Paul van Tichgelt de Turks-Koerdische spanningen  deze week nog om de repatriëring van Belgische jihadisten op de agenda te zetten. “Als we ze hier opvolgen en berechten, hebben we er controle over”, zei hij daar dinsdag over. Ook hij erkent de problematiek van radicalisering in het kamp Al-Hol. Daar zitten 70.000 gevangenen opeengepakt”, klinkt het. “Er gebeuren wel eens ontsnappingen. Dat zijn kleine kalifaten geworden, en dat is iets wat ons zorgen baart.”

Lees ook:

Kinderen hijsen IS-vlag in Syrisch vluchtelingenkamp