Waar al langer voor gevreesd werd, is werkelijkheid geworden. In een Koerdisch gevangeniskamp in Noord-Syrië zijn minstens tientallen IS-vrouwen en kinderen kunnen ontsnappen. In het kamp verblijven ook aan België gelinkte IS-strijders en vrouwen. Het is echter niet duidelijk of zij wisten te ontsnappen.

Na het nieuws dat Turkije een inval in Noord-Syrië zou inzetten, vreesde men reeds dat Koerdisch-Arabische milities onderbemand zouden geraken bij de bewaking van verschillende IS-gevangeniskampen in de regio. Momenteel vinden gevechten plaats tussen het Turkse leger en de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) nabij het kamp Ain Issa in Noord-Syrië. De onrust in het kamp is compleet. Zo zou er volgens bronnen van De Morgen een staat van “anarchie” heersen.

Amper bewakers in kamp Ain Issa

Zondag wisten zelfs minstens tientallen aan IS gelinkte vrouwen en kinderen te ontsnappen. Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten loopt het aantal op tot meer dan honderd. Andere bronnen spreken zelfs van honderden ontsnapte IS’ers. Na een Turkse aanval zondag in de buurt van kamp Ain Issa moesten enkele bewakers vluchten, waardoor de gevangenen vrij spel kregen.

“De bewaking is zeer zwak op dit moment”, zegt een SDF-kopstuk aan persbureau Reuters. Op dit moment zouden er amper 60 tot 70 bewakers aanwezig zijn in het kamp, waar dit er normaal niet minder dan 700 zijn. In Ain Issa verblijven zo’n 12.000 mensen.

(Lees verder onder de tweet.)

Sinds Turkse tanks over de grens heen rolden in het Koerdische SDF-gebied zijn al honderden mensen omgekomen. Daaronder bevinden zich ook slachtoffers van een derde groep: Oosterse christenen. Ook in Vlaanderen schreeuwen Midden-Oosterse christenen om aandacht en hulp voor hun geloofsgenoten in de regio.

Lees ook:

Al zeker 109 doden bij Turkse invasie Syrië: Ook christenen geraakt