Een groep van 23 vrouwelijke Syriëgangers en IS-vrouwen heeft vanuit Syrië de Nederlandse staat gedagvaard omdat ze terug naar Nederland gehaald willen worden. Dat meldt NOS. Als Nederland hen niet terughaalt, is de Nederlandse staat aansprakelijk voor mogelijk leed, klinkt het. 

Nu terreurgroep Islamitische Staat bijna al haar grondgebied in Syrië en Irak verloren heeft, verblijven veel IS-strijders en hun vrouwen momenteel in detentiecentra voor jihadisten. Onder hen ook tal van strijders en IS-vrouwen die naar Syrië zijn afgereisd vanuit Europese landen, zoals België en Nederland. Velen onder hen willen nu terugkeren, al dan niet via juridische weg. 

IS-vrouwen willen terug

Vanuit twee gevangenenkampen in het noorden van Syrië heeft een groep IS-vrouwen de Nederlandse staat via een kort geding gedagvaard om Nederland te dwingen hen terug te halen. De IS-vrouwen, 23 in totaal, worden juridisch bijgestaan door maar liefst vijf verschillende advocatenkantoren. Ze eisen dat ze, samen met hun kinderen, door de Nederlandse overheid terug naar Nederland gehaald worden. 

De situatie in de Syrische gevangenenkampen is erbarmelijk, zo stellen de IS-vrouwen. Volgens de advocaten van de vrouwen heeft Nederland volgens internationale mensenrechtenverdragen dan ook de plicht om de vrouwen terug naar Nederland te halen. Als Nederland dat niet doet, stellen ze de overheid aansprakelijk voor mogelijk leed. 

Nederlands minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus (CDA) stelt zich zorgen te maken over de omstandigheden in de Syrische kampen, maar benadrukt dat de vrouwen er zelf voor gekozen hebben naar Syrië af te reizen. Net als in ons land is het debat over het al dan niet terughalen van IS-vrouwen en hun kinderen dus bijzonder actueel.