Kort na de dood van Aboe Bakr al-Baghdadi zou Abdullah Qardash benoemd zijn tot de nieuwe leider van de Islamitische Staat, dat schrijft Newsweek. Een regionale inlichtingenfunctionaris plaatst tegelijkertijd vraagtekens bij de rol van Baghdadi als leider van de terreurgroep.

Aboe Bakr al-Baghdadi, leider en kalief van de Islamitische Staat, en woordvoerder Aboe al-Hassan al-Muhajir kwamen afgelopen weekend om tijdens Amerikaanse missies in Syrië. Al-Baghdadi zou zichzelf hebben opgeblazen. De groepering zou intussen een nieuwe opvolger voor al-Baghdadi hebben aangewezen.

Qardash voormalige officier van Saddam

Abdullah Qardash – ook bekend als Hajji Abdullah al-Afari – zou in augustus zijn aangesteld om de ‘moslimzaken’ van de organisatie te leiden. De bekendmaking werd verspreid door het IS-nieuwskanaal Amaq, maar werd nooit in het openbaar onderschreven door de groepering. Qardash zou in het verleden nog als officier onder de Iraakse dictator Saddam Hoessein gediend hebben. 

Een regionale inlichtingenfunctionaris plaatst volgens Newsweek echter vraagtekens bij het belang van de rol van Baghdadi op het moment van zijn dood. Zo zou zijn rol grotendeels symbolisch zijn geworden. “Baghdadi was een boegbeeld. Hij werd niet betrokken bij operaties of van dag tot dag”, klinkt het.