“Ik wil in de volgende Vlaamse regering een nieuw samenlevingsbeleid uitstippelen. Ik wil een samenleving die resoluut kiest voor een concept waarbij de toekomst van mensen telt en niet hun afkomst”, zei Bart Somers (Open Vld) nog in aanloop naar de verkiezingen van 26 mei. Als nieuwbakken Vlaams minister van onder meer inburgering (of ‘Samenleven’ zoals hij het op zijn website noemt) kan de liberaal nu zijn woorden omzetten in daden. Maar zal hij zich wel aan het regeerakkoord kunnen houden? “Somers wil bruggen bouwen. Mooi, denk je dan, maar hoe hoog en hoe ver moeten die bruggen zijn?”, vraagt SCEPTR-columnist Filip Meert zich af.

Bart Somers wordt de nieuwe Vlaamse minister van integratie en inburgering. Hij keek blijkbaar al langer uit naar deze functie omdat hij z’n Mechels ‘succesmodel’ over Vlaanderen wil uitrollen. Maar is dat wel zo’n goed idee? Is Somers wel de geknipte man voor deze toch bijzonder belangrijke post? Fouten zijn immers niet langer toegestaan willen de regeringspartijen nog op stemmen kunnen rekenen bij de volgende verkiezingen.

Somers heeft van een getormenteerde stad als Mechelen inderdaad een mooie stad gemaakt, maar kan je daarom besluiten dat dit model ook voor Vlaanderen opgaat? Is het Mechels project trouwens al klaar? De schulden zijn dan wel gemaakt en de geldkoffers leeg, maar wat nu? Wanneer het geld als manna uit de hemel komt vallen, kijkt iedereen naar boven en iedereen is gelukkig. Het is net zoals bij een voetbalmatch waar je favoriete ploeg scoort: je buurman, wie het ook moge zijn, is op dat moment je beste vriend: iedereen juicht en omhelst mekaar.

Hoe hij aan dergelijke budgetten gaat geraken om Vlaanderen te restylen is mij een raadsel.

Waar men echter graag over zwijgt is dat Mechelen onder Somers een gigantische schuld opgebouwd heeft. Mechelen heeft de hoogste schuldenlast van alle centrumsteden en na de lokale verkiezingen voerde liberaal Somers onaangekondigd een belastingverhoging door. Als vooraanstaand politicus kan je makkelijker geld aantrekken voor je gemeente en dat geldt niet enkel voor Johan Vande Lanotte (sp.a) in Oostende. Dikwijls gaat dit evenwel ten koste van andere investeringsprojecten elders. Hoe Somers aan dergelijke budgetten gaat geraken om Vlaanderen te ‘restylen’ is mij dan ook een raadsel. Hoe hij alle leningen gaat terugbetalen zonder de Mechelse burger nog meer te belasten evenzeer.

Schuift Somers regeerakkoord opzij voor Mechels model?

Sihame El Kaouakibi
Foto: Facebook Sihame El Kaouakibi.

Maar dat is niet alles. Somers heeft zo een eigen kijk op de samenleving. Hij vaart graag z’n eigen koers, weg van die van de eigen partij. Somers is een ‘cavalier seul’. Daar waar de eigen partij hoofddoeken achter het loket verbiedt, is het in Mechelen wél toegestaan. Zijn poulain Sihame El Kaouakibi ziet een juffrouw met hoofddoek voor de klas – onder het mom van ‘diversiteit’ – zelfs als een meerwaarde, wat dat ook moge betekenen voor leerkrachten zonder hoofddoek. In mijn ogen is het net beter om voor de klas neutraliteit te bewaren wanneer je met grote diversiteit te maken hebt. Hoofddoeken voor de klas schreeuwen dan ook om problemen.

De vraag stelt zich dus: Hoe lang zal Somers zich aan het regeerakkoord houden? Als ik zijn enthousiasme zie om deze functie op te nemen, denk ik dat hij vooral z’n eigen model zal willen doordrukken, iets wat men bij De Standaard ook al in de smiezen heeft. En wanneer ik dan de andere regeringspartijen zie, met name CD&V, verwacht ik weinig tegenwerking bij eventuele ontsporing: hun vertegenwoordiger in Houthalen, Göksal Kanli, speelde het zopas zelfs klaar om een dienstencentrum in de gemeente te openen waar enkel halal geserveerd werd en waar opa z’n pintje werd afgepakt. Die beslissing werd gelukkig teruggedraaid.

Ik hou mijn hart vast voor Somers: hij wil ‘bruggen bouwen’. Mooi, denk je dan maar hoe hoog en hoe ver moeten die bruggen zijn?

Mensen hechten belang aan grenzen, wie z’n grenzen niet gerespecteerd ziet worden, trekt letterlijk (cfr. Amerikaans president Donald Trump) en figuurlijk een muur op. Wanneer je dan ziet hoe Somers niet enkel flirt met grenzen, maar ze juist wil laten verdampen, denk ik dat hij ons naar een maatschappij gaat duwen die muren zal optrekken. En een maatschappij die enkel uit muren bestaat, kent geen samen leven.

Somers vs. islam

Somers stelde eerder dat “in de superdiverse samenleving iedereen een
nieuwkomer” is.
Vlamingen die hier al generaties wonen moeten zich dan aanpassen aan een realiteit die hen opgelegd wordt. En nog in Humo: “’Wat verlies ik als Vlaming als Fatima uit vrije wil een boerkini draagt of halal eet? Níéts”. Dat zijn volgens mij al een paar grenzen te ver: We gaan de politiek toch niet laten wachten om zaken aan te pakken tot wanneer ze persoonlijk iets verliezen? Kunnen we nog optreden ten voordele van zij die niet kunnen spreken? Zoals in dit geval onverdoofde schapen of andere dieren, en de vele onderdrukte moslima’s.

Een minister die de islamisering niet wil inzien, moet geen minister van integratie en inburgering worden.

Ik vrees dat Somers (dhimmi-)houding ten opzichte van de islam bij een hoop Vlamingen in het verkeerde keelgat zal schieten. Toen een radicale moslim een tijdje geleden een fietser neerstak en Koen Metsu (N-Va) op ATV Somers’ zelfbewieroking over z’n stad onderbrak en hem daarover aansprak, haalde de Mechelaar scherp uit: “Voor mij was dat geen moslimterrorist, hij was een Mechelaar. Een Mechelaar met een psychologische stoornis”. Uit de mond van dergelijk politicus leek het toen alsof hij voor de hele Mechelse gemeenschap sprak. Wat betekent het dan nog om Mechelaar te zijn, immers? Zal deze man er op moeten toekijken wat het betekent om Vlaming te zijn? Het aantal Mechelaars dat zich met een islamterrorist wil vereenzelvigen, ligt natuurlijk iets lager dan Somers verhoopt had. Wat later kreeg de terrorist zelfs een herdenkingswake op de plek waar hij door de politie was neergeschoten. Een aparte manier van ‘bruggen bouwen’, maar wel ééntje in een duidelijke richting.

Een minister die de islamisering niet wil inzien, moet geen minister van integratie en inburgering worden. De meeste autochtonen willen hun grenzen gerespecteerd zien, letterlijk en figuurlijk. En een pak allochtonen ook trouwens. Wanneer dit niet gaat gebeuren, zullen de samenlevingsproblemen juist groter worden.

De radicale islam is op geen enkel moment bereid om onvoorwaardelijk samen te leven met anderen en trekt intussen zélf een hoop grenzen: Er mag geen kritiek zijn op de islam, noch op onverdoofd slachten, op hoofddoeken enzoverder. Je mag dan wel Bart Somers heten, wie ruimte wil maken voor die extreme islam zal daar rekening mee moeten houden. En dat kan enkel door anderen hun rechten (zoals de gelijkwaardigheid man en vrouw) en vrijheden (zoals het recht op humor) in te perken.

De bruggenbouwer kennende is het te vrezen dat Somers verder het islamiseringsverhaal zal doen groeien, waardoor hij onbewust de ‘grenzen van de kiezer’ de volgende keer opnieuw zal verleggen. Een Vlaams Belang zal dan met alle plezier de deur openzetten voor de misnoegden. De grote verliezers Open Vld en CD&V zullen opnieuw in het slop zitten. Deze keer konden ze nog op de N-VA rekenen, maar wat wanneer N-VA en Vlaams Belang een meerderheid zullen hebben? ‘Tempus narrabo’, zou De Wever zeggen.