Gisteren moest een Irakese asielzoeker zich verantwoorden voor de rechtbank van Gent nadat hij enkele maanden geleden zijn vrienden probeerde in brand te steken. Dat meldt Het Laatste Nieuws. Daarnaast staat hij ook terecht voor andere feiten, zoals slagen en verwondingen. 

“Hij heeft de stookolie uit een petroliumlamp gehaald, ging ermee naar boven en overgoot er zijn vriendin mee”, zo opende de procureur de zaak. Het Openbaar Ministerie eist voor die poging tot moord een effectieve gevangenisstraf van 40 maanden en een geldboete van 100 euro. Maar zelf ontkent de Irakees dat hij zijn vriendin wilde vermoorden. 

Asielzoeker ontkent

“Het klopt dat mijn client met een bus stookolie naast het bed stond”, aldus zijn advocaat. “Het is echter niet zijn bedoeling geweest om zijn vriendin in brand te steken. Hij heeft wat olie over hem gegoten en dreigde ermee zichzelf in brand te steken. Daarop is zijn vriendin wakker geschoten, trok ze haar slaapmasker af en is ze in zijn armen gesprongen om hem te bedaren. Toen is de bus stookolie, die F. intussen op het bed had gezet, omgevallen. Daarom lag het bed vol olie.”

Naast poging tot moord moest de Irakese asielzoeker zich ook verantwoorden voor onder meer slagen en verwondingen aan zijn vrouw. Hij sloeg haar omdat hij niet wou dat “ze zo laat nog naar buiten zou gaan”, vertelde de Irakees. Bovendien zou hij “enkel met de vlakke hand geslagen hebben”, maar volgens het parket sloeg hij zijn vriendin met een stok. 

Ondanks de celstraf die de man boven het hoofd hangt, lachte hij in de rechtbank zijn tanden bloot en leek hij de ernst van de situatie allesbehalve in te zien. Rechter Hans De Waele kon er allerminst om lachen. “Ik zie dat u hier nog staat te lachen, meneer. Alleen dat vind ik al problematisch. U moet begrijpen dat de samenleving dit beu is. Besef je wel wat dit allemaal kost?”

Vonnis op 23 oktober.