Volgens Iran werd een Iraanse olietanker voor de kust van Saoedi-Arabië vrijdag geraakt door twee raketten. In Iraanse media wordt het incident omschreven als een “terreuraanval”.

Volgens Iraanse staatsmedia werden twee opslagruimten aan boord van de olietanker beschadigd door de explosie. Het schip bevond zich op dat moment in de Rode Zee voor de Saoedische kuststad Jeddah. Volgens het Iraanse staatspersagentschap IRNA heet het getroffen schip de Sabity.

“Terroristische aanval”

Volgens het ‘National Iranian Tanker Company’ (NITC) werd het schip getroffen door twee afzonderlijke explosies, “waarschijnlijk door raketaanvallen”. Het Iraanse studentennieuwsagentschap ISNA meldt dat “deskundigen geloven dat het een terroristische aanslag was”.

De Amerikaanse Vijfde Vloot was bij monde van woordvoerder luitenant Pete Pagano “bewust van berichten van dit incident”, maar gaf verder geen commentaar.

Spanning in de Golfregio

De afgelopen maanden vonden verschillende aanvallen op olie-infrastructuur in de Golfregio plaats. Zo beschuldigen de Verenigde Staten Iran ervan in juni en juli olietankers in de straat van Hormuz te hebben aangevallen.

In september vond er een zware raket- en drone-aanval plaats op Saoedische olie-infrastructuur, goed voor een knauw van 5 procent in de wereldwijde olieproductie. Het Westen gaf Iran de schuld van die aanval, maar Teheran heeft steeds alle betrokkenheid ontkend.