Het omstreden Democratische Congreslid Ilhan Omar heeft zich tijdens een stemming over de erkenning van de Armeense genocide onthouden. Volgens haar moet er ook erkenning komen voor andere historische “massaslachtingen” zoals de “trans-Atlantische slavenhandel”.

Het omstreden Democratische Congreslid Ilhan Omar weigerde vóór een resolutie te stemmen die de Armeense genocide door de Ottomaanse Turken erkende. Omar onthield zich samen met twee andere Congresleden. De niet bindende resolutie werd met 405 stemmen vóór en 11 tegenstemmen aangenomen. Alle 11 tegenstemmers waren Republikeins.

“Trans-Atlantische slavenhandel”

Omar zei dat ze gelooft in “verantwoording voor mensenrechtenschendingen”, maar het zou volgens haar “niet gebruikt mogen worden als knuppel in een politieke strijd”. “Het zou moeten gebeuren op basis van academische consensus buiten het geduw en getrek van de geopolitiek om”, klinkt het. Daarmee verwijst ze allicht naar de recente Turkse inval in Noord-Syrië.

“Een ware erkenning van historische misdaden tegen de menselijkheid moet zowel de gruwelijke genociden van de twintigste eeuw omvatten, samen met eerdere massaslachtingen zoals de trans-Atlantische slavenhandel en de inheemse Amerikaanse genocide, die honderden miljoenen inheemse volkeren het leven heeft gekost in dit land”, zei Omar later tegen CNN.

Turkije haalt ondertussen uit naar de resolutie. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan (AKP) noemde de resolutie “waardeloos”. “Wij erkennen het niet”, klinkt het. Volgens Erdogan zal het Turkse parlement binnenkort tegenmaatregelen nemen. De campagne van Omar ontving vorige maand 1.500 dollar van Halil Mutlu,  medevoorzitter van de ‘Turkish American Steering Committee’ (TSAC) en een bondgenoot van Erdogan.