De omstreden salafistische ‘haatimam’ die eerder in opspraak kwam wegens radicale activiteiten in de Leuvense moskee ‘Al Ihsaan’, blijkt ook in Zaventem actief als lesgever. Verder geeft hij lezingen in tal van andere moskeeën in Vlaanderen. Dat blijkt uit een rapport van Staatsveiligheid dat De Standaard inkeek.

Hulpimam en les­gever A.W. was al een poos omstreden. De Al Ihsaan-moskee – die in 2017 al eens in het nieuws kwam door huiselijk geweld tegen vrouwen te normaliseren – werd in juli door toenmalig minister-president Liesbeth Homans (N-VA) bijna de erkenning afgepakt (de beslissing moet nog vallen). Dit omdat de Marokkaanse imam – die vrouwen slaan verdedigde – er terug les mocht geven na een tijdelijke schorsing. A.W. is een andere hulpimam die bij Al Ihsaan salafistische lessen gaf. Na een omstreden preekvertaling werd ook hij geschorst (hetgeen nog steeds het geval is). Staatsveiligheid nam die man in het vizier en nu blijkt dat hij ook elders in Vlaanderen actief is. 

Voormalige ‘haatimam’ Al Ihsaan blijkt overal in Vlaanderen actief

Staatsveiligheid schrijft dat A.W. verantwoordelijk was voor de “de salafistische invloed” binnen de Al Ihsaan-moskee en dat zijn spreekbeurten/preken “het potentieel [hebben] om een vector voor het verspreiden van extremisme te worden”.

A.W. blijkt er dan ook een druk religieus leven op na te houden. De schorsing bij Al Ihsaan voorkwam niet dat hij in de loop van het jaar actief werd als lesgever in Zaventem. Verder gaf de islamist ook spreekbeurten in een ­andere Leuvense moskee: de Al Fatih-moskee. Tevens gaf hij lezingen in de Marokkaanse moskee te Aalst en de moskee van Wetteren. Tot slot is de Facebookpagina waarop de man soms salafistische citaten postte, sinds kort weer online.

(Lees verder onder de tweet.)

Bepaalde niet-erkende moskeeën blijken broeihaard van salafisme, maar Vlaamse regering werkt aan ‘instrument’ om hun deuren te sluiten

Deze moskeeën zijn niet erkend, wat betekent “dat de Vlaamse overheid machteloos staat”, schrijft De Standaard. Er zijn uiteraard wel nog de strafrechtelijke en anti-terreurinstrumenten, zoals de monitoring van Staatsveiligheid aantoont. Bovendien wijst Vlaams Parlementslid Lorin Parys (N-VA) – zelf van Leuven – naar het Vlaamse regeerakkoord waarin bepaalde relevante hefbomen op Vlaams niveau zijn ontwikkeld. “Dan krijgen de burgemeesters een instrument in handen om een pand waar salafistisch wordt gepreekt, te sluiten.”

Hiermee is de vermeend extremistische Al Ihsaan-moskee nog niet buiten schot, ook al werkt haatimam A.W. er niet meer en heeft Homans reeds de on-erkenningprocedure gestart. De nieuwe minister van Samenleven Bart Somers (Open Vld) wil daar overigens voor het einde van het jaar een beslissing in nemen. Somers vraagt in dit kader nu meer informatie op van de Al Ihsaan-moskee zelf, en de Moslimexecutieve.

Lees ook:

Homans wil erkenning en subsidiegeld moskee Leuven intrekken

Leuven: Links bestuur wil salafistische moskee erkend houden