Groen en sp.a willen dat chauffeurs geen druppel alcohol meer aanraken. De linkse partijen dienen samen een wetsvoorstel in dat een limiet van 0,2 promille alcohol zou opleggen aan automobilisten of andere voertuigbestuurders, de facto niets dus. Omdat er voor het eerst in acht jaar een groter aantal verkeersdoden is dan het vorige jaartal en er geen nieuwe regering is, vinden de twee partijen de timing ideaal. “We kunnen zo 1.600 zware verkeersslachtoffers per jaar vermijden”, beweren ze in De Standaard.

“Een op de vier Belgen geeft aan dat ze de afgelopen maand met een glas te veel op achter het stuur zijn gekropen”, zegt Kamerlid Joris Vandenbroucke (sp.a). “Daarmee zijn we de trieste koploper in Europa. Dan weet je toch dat er iets moet veranderen?” Een ‘glas te veel’ was echter met betrekking tot de huidige limiet: 0,5 promille, goed voor ongeveer twee pintjes.

“Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat zo’n nultolerantie vooral symboolpolitiek is”

En de oplossing voor die huidige slechte naleving is volgens Vandenbroucke geen betere opvolging, repressie of sensibilisering, maar wel een andere, strengere limiet. Concreet zou het een verlaging betekenen van 0,5 promille naar 0,2 promille – omdat 0,0 promille meten onmogelijk/onbetrouwbaar is. Want “alcohol is een van de voornaamste oorzaken van zware ongelukken”, vervolgt Vandenbroucke in De Standaard. “En we leggen de lat voor professionals al op 0,2 promille. Ik zie niet in waarom dat niet voor iedereen zou gelden. Tenslotte heeft zo’n nultolerantie gewoon het voordeel van de duidelijkheid. Je hoeft niet te rekenen, één glas is al te veel. Punt.”

“De verkeersdoden stijgen voor het eerst in acht jaar weer”, zegt ook Groen-Kamerlid Kim Buyst. In de eerste zes maanden van het jaar zijn er 306 doden gevallen, een stijging met 27 procent tegenover een jaar eerder. “En als je dan de cijfers ziet van alcohol in het verkeer… We moeten gewoon een mentaliteitswijziging voor elkaar krijgen.”

De vraag is nog maar waar Groen en sp.a de nodige stemmen in het parlement gaan halen. Andere partijen zien niet direct het nut van een strengere limiet. CD&V en Open Vld stellen namelijk dat als je iedereen met een beetje alcohol in het bloed wil klissen, je minder kans hebt om zwaardere gevallen aan te pakken. “Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat zo’n nultolerantie toch vooral symboolpolitiek is”, verweert Kamerlid Marianne Verhaert (Open Vld). Ook N-VA en Vlaams Belang zijn tegen en bij de Franstaligen is enkel Ecolo te vinden voor het voorstel.