De nieuwe rechtse Griekse regering wil 10.000 migranten terugsturen naar Turkije, nadat een dodelijke brand uitbrak na rellen in een overvol migrantenkamp.

De Griekse regering vindt dat duizenden migranten, die zich in overbevolkte migrantenkampen op het eiland Lesbos bevinden, moeten terugkeren naar Turkije. Athene wil dat 10.000 migranten tegen het einde van 2020 terugkeren naar Turkije. De regering hoopt zo de druk op de overvolle kampen te verlichten.

Rellen in overvol migrantenkamp

Dat werd een dag nadat een dodelijke brand uitbrak na rellen in het migrantenkamp van Moria beslist. Daarbij kwam een vrouw om het leven en vielen er 17 gewonden. Moria is het grootste migrantenkamp van Europa. Er bevinden zich daar zo’n 13.000 migranten, hoewel er slechts plaats is voor 3.000.

De rechtse premier Kyriakos Mitsotakis (ND) beloofde al langer een meer kordate aanpak van de migratiecrisis op de Griekse eilanden, in tegenstelling tot de vorige radicaal-linkse Syriza-regering die de situatie liet aanmodderen. Volgens de nieuwe regering zijn 10.000 er een pak meer dan de “1.805 die in de 4,5 jaar onder de vorige […] regering terugkeerden”.

Daarnaast kondigde Mitsotakis verdere maatregelen aan zoals meer patrouilles op zee, het sluiten van centra voor afgewezen asielzoekers en een hervorming van het asielsysteem. Zo wil men ook tijdelijke kampen bouwen voor afgewezen of illegale migranten.