Minister van Justitie en vicepremier Koen Geens werd door zijn partij aangeduid als federale hoofdonderhandelaar. “In afwachting van wie voorzitter wordt, zal ik de partij zo goed mogelijk proberen te vertegenwoordigen”, stelde Geens tegenover Radio 1-programma ‘De Ochtend‘. Concreet verwacht Geens twee zaken van N-VA en PS: dat ze samen in een regering stappen en een zevende staatshervorming uittekenen.

Nadat de regionale regeringen uit de startblokken zijn geschoten, verschuiven federaal verschillende stukken. Zo legden Didier Reynders (MR) en Johan Vande Lanotte (sp.a) hun functie als informateur neer. In de plaats van de twee heren werden Geert Bourgeois (N-VA) en Rudi Demotte (PS) als preformateurs aangesteld.

Geens werd dan weer – omdat voorzitter Wouter Beke Vlaams minister van Welzijn werd – door zijn partij aangeduid als hoofdonderhandelaar. “In afwachting van wie voorzitter wordt, zal ik de partij zo goed mogelijk proberen te vertegenwoordigen”, stelt Geens tegenover Radio 1-programma ‘De Ochtend’.

Samen regering én staatshervorming uitwerken?

Volgens Geens is het nu “tijd dat de PS en N-VA elkaar eindelijk vinden”. “In 2011 [hebben we] alles gedaan hebben om een coalitie PS-N-VA mogelijk te maken en [zijn] toen zonder N-VA in een regering […] gestapt, mét een zesde staatshervorming. De kiezer heeft ons toen niet beloond. In 2014 zijn we zonder de PS, met de N-VA, in een regering gestapt. De kiezer heeft ons opnieuw niet beloond”, stelt Geens tegenover Radio 1-programma ‘De Ochtend’.

Naast een eigenlijk regering bestaande uit PS en N-VA willen de christendemocraten dat de gezworen ‘vijanden’ een zevende staatshervorming uittekenen tegen het einde van de legislatuur. “Dat zal niet anders gaan, als we onze budgettaire situatie en bestuurssituatie goed willen oplossen”, aldus Geens.