Op het televisiedebat voor de Democratische presidentskandidaten op CNN heeft de Tulsi Gabbard (Dem.) hard uitgehaald naar de berichtgeving van de Amerikaanse media over het conflict in Syrië. Volgens haar hebben verschillende Amerikaanse media en politici bloed aan hun handen door op te roepen tot een regimewissel in Syrië.

De Democratische presidentskandidaten die deelnamen aan het debat waren allen voorstander van een Amerikaanse militaire interventie in Syrië, met uitzondering van Tulsi Gabbard“Donald Trump heeft het bloed van de Koerden aan zijn hand, maar dat geldt ook voor veel politici in ons land van beide partijen die deze voortdurende regimewisseloorlog in Syrië hebben gesteund, die in 2011 is begonnen, samen met velen in de reguliere media die deze regimewisseloorlog hebben toegejuicht”, zei Gabbard tijdens het debat op CNN.

Bezoek aan Assad

“Niet alleen dat, maar The New York Times en CNN hebben ook veteranen zoals ikzelf belasterd voor het oproepen tot een einde aan deze regimewisseloorlog”, aldus Gabbard. Volgens Gabbard probeert de media haar weg te zetten als Russische pion. Gabbard deed dienst in het Amerikaanse leger en is een veteraan van de Irakoorlog. Ze is erg kritisch voor Amerikaanse militaire interventies, regimewissels en andere buitenlandse avonturen.

In 2017 oogstte Gabbard controverse na een bezoek aan de Syrische president Bashar al-Assad tijdens een ‘onderzoeksmissie’ in Damascus. Al-Assad werd toen beschuldigd van het gebruik van chemische wapens tijdens de Syrische burgeroorlog. De Verenigde Staten voerden toen ter vergelding een raketaanval uit op Syrië.

Gabbard zei zelf “sceptisch” te zijn over de beschuldiging dat Assad achter de gifgasaanval zat. “Assad is niet de vijand van de Verenigde Staten omdat Syrië geen directe bedreiging vormt voor de Verenigde Staten”, zei Gabbard toen.