“Frankrijk heeft beslist om alle export naar Turkije op te schorten van oorlogsmateriaal dat kan worden ingezet in het kader van het Turkse offensief”, klinkt het zaterdag bij de Franse ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie. Ook Duitsland stopte reeds met wapenleveringen aan het land van president Erdogan, na de Turkse inval in Noord-Syrië eerder deze week.

Met het stoppen van de wapenleveringen willen Frankrijk en Duitsland een signaal geven aan de andere landen van de Europese Unie. “Frankrijk herhaalt haar krachtige veroordeling van het eenzijdige offensief van Turkije in het noordoosten van Syrië”, stellen de twee Franse ministers. “De inval zet de inspanningen op vlak van veiligheid en stabiliteit van de wereldwijde coalitie tegen IS op losse schroeven. Ze ondermijnt de veiligheid van de Europeanen.” De beslissing treedt onmiddellijk in werking.

Europa veroordeelt Turkse inval

Zaterdag liet ook de Duitse regering weten geen goedkeuring meer te zullen geven voor wapenuitleveringen aan Turkije. In Vlaanderen bevroor nieuwbakken minister-president – en tevens verantwoordelijk voor Buitenlandse Zaken – Jan Jambon (N-VA) eveneens vier dossiers omtrent wapenexport aan Turkije. Maandag komen de EU-ministers van Buitenlandse Zaken samen om de situatie in Noord-Syrië te bespreken.

De militaire operatie in Noord-Syrië is volgens de Turkse president Recep Erdogan gericht tegen de Turks-Koerdische afscheidingsbeweging PKK, de Syrisch-Koerdische militie YPG en tegen de terroristen van IS. De Turken willen de “creatie van een terreurcorridor” vermijden en “vrede brengen in het gebied”. De operatie is evenwel controversieel, dit omdat Koerdische SDF-strijders fungeerden als grondtroepen in de strijd tegen de Islamitische Staat. Daarbij leden zij duizenden doden en gewonden. Zij worden nu aan hun lot overgelaten door de Amerikanen en Europeanen.

Lees ook:

Al zeker 109 doden bij Turkse invasie Syrië: Ook christenen geraakt

Vlaamse regering schort beslissingen over militair materieel voor Turkije op