Met een uitgesproken francofoon profiel is kersvers premier Sophie Wilmès (MR) niet vrij van kritiek uit Vlaams-nationalistische hoek. Ook Kamerlid Theo Francken (N-VA) heeft zijn bedenkingen bij de opvolgster van Charles Michel (MR), hoewel hij tegenover VTM Nieuws te kennen geeft wel goed met haar te hebben samengewerkt in de federale regering. “Maar we zullen haar goed in de gaten houden, zeker wat betreft de taalwetgeving in de faciliteitengemeenten en in de rand”, luidde het zondag nog bij de N-VA’er.

Wilmès wordt zondag door de koning benoemd tot eerste minister in lopende zaken. Als eerste vrouw ooit heeft de Waalse nu de sleutels van de Zestien in handen. Zelf is ze zich naar eigen zeggen “bewust van de verantwoordelijkheid dat dit met zich meebrengt”.

In Vlaams-nationalistische kringen is Wilmès echter geen onbesproken blad. Zo ziet Vlaams Belang-kopstuk Barbara Pas haar als “één van de symbolen van het meest agressieve francofone imperialisme in de Vlaamse Rand rond Brussel”. Ook het Vlaamsgezinde weekblad ‘t Pallieterke wijst op haar politiek engagement voor de eenheidslijst Union des Francophones in Vlaams-Brabant. 

Francken over eenheidslijst Wilmès: “Fransdollen die weigeren zich aan te passen”

Dat viel ook Kamerlid Theo Francken (N-VA) op, die zondag de bewuste lijst in zijn provincie de “Fransdollen uit de Vlaamse rand die weigeren zich aan te passen” noemde. Hij gaf tegenover VTM Nieuws wel te kennen goed met Wilmès te hebben samengewerkt in de eerste regering-Michel, maar haar benoeming vindt de N-VA’er “niet evident”.

(Lees verder onder de tweet.)

Iedereen verdient echter een tweede kans, klonk het nog bij Francken. “Als symbool is het sowieso goed dat een vrouw eens premier is, dat had al veel eerder mogen gebeuren”, ging het verder. “Maar we zullen haar goed in de gaten houden, zeker wat betreft de taalwetgeving in de faciliteitengemeenten en in de rand.” 

Lees ook:

Sophie Wilmès (MR) volgt Charles Michel op