Kamerlid Theo Francken (N-VA) vraagt zich af waarom de Europese Unie elk jaar nog “heel veel miljoenen” geeft aan Turkije in het kader van een mogelijke toetreding. “Waarom doen we dat? Die toetreding gaat toch niet komen. De Europese publieke opinie heeft het recht op duidelijkheid en transparantie”, zegt hij tegenover De Morgen.

Voor de N-VA’er is het duidelijk: de EU moet de ‘pre-toetredingsgesprekken’ met Turkije onmiddellijk stopzetten. Al vele jaren werkt Turkije als kandidaat-lid nauw samen met de Europese Unie. Onder meer bij de aanpak van de vluchtelingencrisis speelden de Turken een belangrijke rol. Echter zijn er ook tal van incidenten geweest waardoor velen kritisch staan tegenover Turkije als bondgenoot van de Unie.

Deze week nog dreigde de Turkse president Recep Erdogan ermee om “de poorten te openen” en “3,6 miljoen Syrische vluchtelingen naar Europa te sturen”. Dit indien Europese landen de Turkse inval van Noord-Syrië als een ‘bezetting’ zouden omschrijven. De EU riep Turkije echter al op om een einde te maken aan de “unilaterale militaire actie”. 

Francken: “Turkije zal toch nooit kunnen toetreden”

Als vertegenwoordiger van ons land op de bijeenkomst van het NAVO-parlement voelde Kamerlid Francken de Turkse ambassadeur aan de tand over de uitspraken van Erdogan.  “Ik heb hem gezegd dat dat geen taal is van een bondgenoot, maar van een vijand”, citeert Belga de N-VA’er. “Hij nuanceerde de uitspraak van Erdogan. Ze zou niet letterlijk te nemen zijn.”

Daarom wil Francken nu dat de Europese Unie een einde maakt aan de geldstroom richting Turkije in het kader van een mogelijke toetreding tot de Unie. “Daarvoor wordt elk jaar 600 miljoen euro uitgetrokken. Daar werd vorig jaar al 66 miljoen van bevroren, maar de geldstroom moet volledig worden stopgezet”, zegt hij. “Turkije zal toch nooit kunnen toetreden.”

Lees ook:

Erdogan dreigt ermee 3,6 miljoen Syriërs naar Europa te sturen