Journaliste Barbara Moens van De Tijd en professor fiscaal recht Michel Maus (VUB) zijn niet verbaasd over de begrotingscijfers van Jambon I die eerder deze week werden bekend gemaakt. Dat lieten ze weten in VRT-programma ‘De Afspraak’. Het duo is echter teleurgesteld in de communicatie van deze regering, die flink bespaart, maar dat niet gezegd krijgt en liever beweert een ‘investeringsregering’ te zijn. En nog: “De afschaffing van de woonbonus en de besparingen op de kinderbijslag en de dienstencheques treffen de middenklasse. Men had andere keuzes kunnen maken.”

Maus haalt aan dat er verschillende maatregelen worden genomen die niemand heeft gecommuniceerd in de partijprogramma’s – zoals het opnieuw snoeien in het kindergeld en het schrappen van de woonbonus. In tegendeel, N-VA communiceerde naar aanleiding van de verkiezingen zelfs voorstander te zijn van het behoud van deze bonus. “Er zijn veel verschillende kleine maatregelen genomen. Het meest verrassende was dat er iets meer dan gedacht verder bespaard wordt op de subsidies voor het middenveld”, zegt ook Moens.

Maus over Jambon I: “Men durft er niet voor uit komen” dat dit een besparingsregering is

Moens wijst er ook op dat het afschaffen van de woonbonus wel ergens economisch logisch is, maar dat het oneerlijk kan bevonden worden dat de compensatiemaatregel maar heel gelimiteerd is. “Die registratierechten gaan maar heel beperkt naar omlaag”, aldus nog De Tijd-journaliste. “In die zin is het dus wel een verlies voor jonge mensen op langere termijn [die een huis aanschaffen].”

Maus verwijt verder een zeker oneerlijkheid in Jambon I. “Ik zie geen enkele politicus de afgelopen dagen toegeven: ‘Jongens, dit is een besparingsoperatie’.”, zo lamenteert Maus. “Men durft er niet voor uit komen. […] Men krijgt het niet gezegd.”

Schermafbeelding N-VA-website voor de verkiezingen.