De man die onlangs de executies van verschillende Koerden door leden van het jihadistische Ahrar al-Sharqiya filmde, verbleef een tijdlang als asielzoeker in Duitsland. De man is zelf ook lid van de groepering. Dat schrijft journalist Harald Doornbos op Twitter.

De Syrische Alhareth Rabah is zelf actief lid van het jihadistische Ahrar al-Sharqiya en is verantwoordelijk voor de media van de door Turkije gesteunde groepering. Vier dagen voor de start van de recente Turkse inval in Noord-Syrië plaatste hij een foto op Instagram met gevechtstenue, wapens en camera’s. Tijdens het offensief filmde hij de executie van verschillende Koerden, waaronder ook politica Hevrin Khalaf.

Verbleef in 2015 en 2016 als asielzoeker in katholiek klooster

Op 25 december 2015 plaatste Rabah een foto op zijn Instagrampagina van het Duitse klooster Helfta in Lutherstadt Eisleben met de tekst “Niets troost me behalve mijn doea [islamitische smeekbede], mijn blik op de lucht en buiten mijn raam”. Het katholieke klooster in kwestie ving in 2015 naar eigen zeggen 48 ‘vluchtelingen’ uit Syrië op. Op de Instagrampagina van Rabah zijn verschillende foto’s van hemzelf in Duitsland te zien, daterend uit 2015 en 2016.

Rabah zou tenminste sinds 2018 actief zijn bij de jihadistische groepering. Zo plaatste hij gedurende de Turkse inval van Afrin – waarbij de groep ook betrokken was – foto’s van de operatie.