Dries Van Langenhove, oprichter van de alternatief-rechtse jeugdgroep Schild & Vrienden en onafhankelijk Kamerlid voor de Vlaams Belang-fractie, is met de dood bedreigd. Onbekende activisten, vermoedelijk van extreemlinkse signatuur, hebben in de Gentse omgeving ‘wanted’-affiches opgehangen. Wegens racisme, fascisme, homofobie en dergelijke meer wordt Van Langenhove nu “gezocht”, dit “dood of levend”.

“Een of andere lafaard plakt posters rond die oproepen om mij te vermoorden”, tweet Van Langenhove woensdagavond vanuit Gent nabij het Sint-Pietersstation. Bij de tweet een filmpje waarbij de affiche wordt getoond. Er staat te lezen: “Gezocht”, gevolgd door een foto van Van Langenhove in een schietclub in Hongarije, en “Dood of levend: Dries Van Langenhove – Alias: ‘eindbaas’.” Vervolgens staat er: “Gezocht wegens: neo fascisme (sic), racisme, sexisme (sic), homofobie, transfobie, xenofobie”. 

Van Langenhove: “Ik laat mij niet intimideren”

Van een beloning – conventioneel bij zo’n gezocht-boodschappen – is niet direct sprake. Aan wie Van Langenhove dan kan uitgeleverd worden en/of een verantwoordelijke uitgever zijn ook niet vermeld op de affiche. De modus operandi doet wel sterk extreemlinkse, anarchistische daders vermoeden. Eerdere figuren uit rechtse studentenkringen in Gent zoals studentenverenigingen NSV! of KVHV werden al op gelijkaardige manieren geviseerd. Ook in Leuven zouden de posters zijn opgehangen, maar dit blijft voorlopig onbevestigd.

De Gentse politie is nog geen onderzoek gestart naar de feiten, maar de rechtse opiniemaker en politicus plant wel om klacht in te dienen. De politie laat weten aan SCEPTR dat het dan kan optreden.

Van Langenhove – die bedreigingen gewoon is – toont zich in ieder geval niet geïntimideerd. “Wie denkt dat ik me laat intimideren door posters die oproepen om mij te vermoorden, dwaalt”, zo vertelt hij aan SCEPTR. “Kweek een paar ballen en ga met mij in debat in plaats van anderen op te roepen om het vuile werk in jouw plaats te doen.”