Door de gevechten tussen de Turkse staat en de Koerdische SDF-milities in het noordoosten van Syrië zijn al vele jihadisten kunnen ontsnappen. Zondag werden Koerdische bewakers verdreven door pro-Turkse troepen en gingen er zo’n 800 IS-vrouwen en -kinderen lopen uit het Ain Issa-kamp. Bij hen ook de bekeerlinge Tatiana Wielandt (27) en Bouchra Abouallal (26) – over wier ontsnapping Het Laatste Nieuws zelfs nog een tweede bevestiging kreeg. Tevens is Fatima B. ontsnapt, een dag eerder. De Belgische regering liet echter sussende geluiden horen. Dit niet alleen tegen de eerdere adviezen van de eigen inlichtingendiensten in, maar nu ook tegen huidige bedenkingen van specialisten.

“Er zitten geen foreign terrorist fighters in dat kamp” van Al-Hol, zo suste justitieminister Koen Geens (CD&V) eerder over de ontsnappingen. Een opmerkelijke uitspraak, want analyse-orgaan OCAD beschouwt vrouwelijke IS’ers wél als foreign terrorist fighters. Op de koop toe waarschuwde een Antwerpse ‘Syriëstrijder’ er nog voor dat IS ook Vlaamse vrouwen trainde om aanslagen te plegen. Twee werden zelfs bij naam vernoemd, maar zij zijn – voorlopig nog – opgesloten in het Koerdisch kamp van Al-Hol. Een zus van een van de twee is wel reeds ontsnapt.

Zelfs mensen die IS rug toekeerden, kunnen terug radicaliseren, zegt expert-sociologe

Ook professor Rik Coolsaet (UGent) en terreurexpert Thomas Renard van het Egmontinstituut waarschuwen ervoor dat Europese jihadisten geregeld terug in Europa proberen komen. Interpol meldde zo dat er afgelopen zomer nog tien werden onderschept op de Middellandse Zee en nog eens twee jihadi-families werden betrapt in Turkije op hun terugweg. Renard en Coolsaet schatten het in Het Laatste Nieuws dan ook als “realistisch” in dat er pogingen succesvol en onopgemerkt kunnen plaatsvinden.

Bovendien estimeert ook criminologe en sociologe Marion van San dat het islamisme binnen de drie ontsnapte vrouwen waarvan sprake nog kan opflakkeren. Zij had contact met de vrouwen die uit Ain Issa zijn ontsnapt, en hoewel ze zich zouden afgekeerd hebben van IS, zouden zo’n vrouwen makkelijk te beïnvloeden en misbruiken zijn. “Ik heb ook al vrouwen gesproken die IS volledig afgezworen hadden, maar door de uitzichtloze toestand in de kampen begonnen te zeggen: ‘Als IS ons eten geeft, dan moeten we misschien toch maar terug naar daar'”, zo vertelt van San. Want, “vrouwen die fysiek en mentaal aan de grond zitten, zijn gemakkelijk te beïnvloeden en te misbruiken.”

Wat zijn de risico’s die uitgaan van de IS-vrouwen?

Vorig jaar waarschuwde de Nederlandse inlichtingendienst AIVD en de Belgische Staatsveiligheid nog voor het risico dat uitgaat van jihadi-vrouwen en hun kroost. Voorheen kregen vrouwen van jihadisten immers een ondersteunende rol op de achtergrond. Vandaag hebben zij steeds vaker een actieve en zelfs militaire rol.

“Aanslagen door strijdsters zijn in principe niet langer een ideologisch-religieus taboe”luidde het vorig jaar in De Tijd. Ook de recente ideologische rol die jihadi-vrouwen afkomstig uit het Westen speelden/spelen, is cruciaal voor het moderne islamisme. Denk aan het meegeven van de islamistische dogma’s en opvattingen aan de kinderen, over het rekruteren van andere vrouwen, tot een actieve rol in de vrouwelijke hisba – een islamitische religiepolitie. Dat is een rol die Westerse jihadi-vrouwen in het Syrische gevangeniskamp van Al-Hol nu overigens met verve opnemen, en die men ook in Europa kan uitvoeren.

Lees ook:

IS-vrouwen en kinderen ontsnapt uit kamp in Noord-Syrië

Turkse agressie Syrië: OCAD pusht alweer om jihadisten terug te halen