Jejoen Bontinck (24), ex-Syriëstrijder, voormalig Sharia4Belgium-aanhanger, zoon van BV Dimitri Bontinck, en in een vorig leven deelnemer aan ‘Move like Michael Jackson’, heeft van de correctionele rechtbank van Antwerpen een werkstraf van 46 uren gekregen en een boete van 400 EUR. Dat voor het bedreigen van een HLN-journalist én zijn dochter. Dat schrijft BELGA.

Op 29 juni 2018 sprak Bontinck jr. de volgende boodschap in ten aanzien van een journalist bij Het Laatste Nieuws: “Als ge wilt dat er niets met uw dochter gebeurt… Ver weg van mij blijven, ver weg die brommer zetten”. Dat bleek niet bijzonder slim echter, want hij liet de boodschap achter op voicemail – waardoor men al onmiddellijk een handig audio-bewijsstuk ter beschikking had – en deed dat bovendien met de gsm van zijn ex-vriendin in plaats van met een telefoon van een openbare plaats. Kort telefonie-onderzoek leidde al snel naar de ex-vriendin van Jejoen Bontinck. Zij erkende dat Bontinck geregeld haar telefoon gebruikte.

Bontinck jr. gefrustreerd omdat hij geen werk of bankrekening vindt

Na verhoor bekende Bontinck spoedig. In zijn verklaring liet de ex-jihadist weten dat de journalist in kwestie veel artikels over hem en zijn vader schreef, en dat ze te negatief waren. Hierdoor zou hij problemen ondervinden bij het vinden van werk en het openen van een bankrekening. Jejoen Bontinck zou in dit kader ook al tevergeefs hebben geprobeerd om van naam te veranderen, zo bleek vorige maand. Bontinck jr. stelde verder dat de journalist in kwestie verschillende keren met zijn deelscooter in zijn straat zou gereden hebben.

Nadat de ex-jihadist opnieuw de journalist in zijn straat zou gezien hebben, was de maat vol en belde hij de journalist op met de gsm van zijn vriendin om de HLN-medewerker en zijn dochter te bedreigen. Bontincks advocaat zou dit later benoemen als het ‘ongelukkig verwoorden van zijn frustraties’. Het zou nooit de bedoeling geweest zijn om de journalist iets aan te doen, laat staan zijn dochter. De vrijspraak werd daarom gevraagd, maar de rechtbank achtte de feiten bewezen. Jejoen Bontinck krijgt nu 46 uren werkstraf en moet naast zijn boete ook nog 500 EUR morele schadevergoeding betalen aan de journalist in kwestie.

Jejoen Bontinck werd begin 2015 veroordeeld tot 40 maanden celstraf, waarvan enkel zijn voorhechtenis effectief. Dit wegens het lidmaatschap van een terroristische groepering. Hij fungeerde in dat beruchte ‘Sharia4Belgium-proces’ als spijtoptant, maar liet later dat jaar nog aan The Guardian weten geen spijt te hebben over naar Syrië te zijn getrokken. Op het einde van dat jaar gaf Jejoen Bontinck ook reeds aan problemen te hebben met werk zoeken, maar wees toen met de beschuldigende vinger naar zijn eigen vader.