De Europese Unie zal het besluit over een eventueel Brexit-uitstel uitstellen tot maandag of dinsdag. Frankrijk voerde de druk op andere EU-lidstaten op om het Verenigd Koninkrijk een zo kort mogelijk Brexit-uitstel te verlenen. In zijn missie om de Brexit zo snel mogelijk achter de rug te hebben vindt Boris Johnson (Con.) een bondgenoot in de Franse president Emmanuel Macron (LREM).

Frankrijk vindt het niet het juiste moment om de Britten een vertraging van drie maanden te geven. De Franse ambassadeur zou er bij diplomaten van andere lidstaten op hebben aangedrongen om pas maandag, na de stemming over eventuele nieuwe verkiezingen in het Britse Parlement, te beslissen om “in te korten, aan te dringen op ratificatie, of de voorkeur te geven aan nieuwe verkiezingen”.

Macron en Johnson bondgenoten

De Franse president Emmanuel Macron (LREM) is het Brexit-gedraal spuugzat en wil de Britten een zo kort mogelijk uitstel verlenen. Volgens bronnen dichtbij de Franse president is een uitstel zelfs “geen vanzelfsprekendheid”. Een uitstel zou gerechtvaardigd moeten worden. “Maar dat hebben we tot nu toe helemaal niet. We moeten druk blijven zetten”, klinkt het. De andere lidstaten vinden dan weer dat Frankrijk een gevaarlijk spel speelt.

Aldus vindt de Britse premier Boris Johnson (Con.) een bondgenoot in Macron. Johnson wil de Brexit zo snel mogelijk achter de rug hebben – de deadline die hij aanvankelijk voor ogen had was 31 oktober. Met de demarche van Macron wordt de druk op tegenstribbelende Britse oppositieleden opgevoerd.

Johnson zei dat hij het Parlement tot 6 november de tijd wil geven, in ruil voor voor verkiezingen op 12 december. De linkse oppositieleider Jeremy Corbyn (Labour) zit in een lastig parket. Hij had aanvankelijk gezegd dat hij alleen voor nieuwe verkiezingen zou stemmen als de EU de Brexit tot 31 januari uitstelt. Johnson riep daarop Corbyn op om zich “te vermannen”.