Alle waarschuwingen van Amerikaans president Donald Trump (Rep.) ten spijt: Turkije is – zo communiceert Turks president Recep Erdogan (AKP) op Twitter – Noord-Syrië binnengevallen. CNN Turk maakt melding van explosies in Ras al Ain, een stad net aan de Syrische grens. De operatie richt zich, althans volgens Erdogan, tegen de Turks-Koerdische afscheidingsbeweging PKK, de Syrisch-Koerdische militie YPG en tegen de terroristen van IS. 

Eergisteren raakte bekend dat de Verenigde Staten hun troepen uit Noordoost-Syrië terugtrekken in afwachting van een Turks offensief, een beslissing die Trump in de Verenigde Staten op veel kritiek komt te staan. Zo zou de president de Koerdische bondgenoten van de VS in de regio aan hun lot overlaten. In een reactie daarop besloot Trump Ankara te waarschuwen. “Zoals ik al eerder krachtig heb verklaard, en gewoon om te herhalen, als Turkije iets doet wat ik, in mijn grote en ongeëvenaarde wijsheid, overweeg om als verboden terrein te beschouwen, zal ik de Turkse economie volledig vernietigen en wegvagen (ik heb het al eerder gedaan!)”, stelde de Amerikaanse president in een tweet.

“Operatie Ontluikende Vrede” begonnen

Via Twitter communiceert Turks president Erdogan dat “Operatie Ontluikende Vrede” is begonnen. Deze militaire operatie is – althans volgens Erdogan – gericht tegen de Turks-Koerdische afscheidingsbeweging PKK, de Syrisch-Koerdische militie YPG en tegen de terroristen van IS. Het doel dixit Erdogan? “De creatie van een terreurcorridor aan de Turkse zuidgrens vermijden en vrede brengen in het gebied“. 

CNN Turk maakt momenteel melding van explosies in Ras al Ain, een stad net aan de Syrische grens. Verschillende mensen zouden volgens getuigen de stad ontvluchten. De Koerden stellen volgens VRT NWS dat ook burgerdoelen worden bestookt.

Turkije beschouwt de YPG – die de kern vormt van de SDF – als een verlengde van de Koerdische PKK en een bedreiging van de nationale veiligheid. Het was dan ook een doorn in het oog van Erdogan dat de SDF Amerikaanse steun ontvingen. In de strijd tegen de Islamitische Staat fungeerden de SDF-strijders als grondtroepen. Daarbij leden zij duizenden doden en gewonden. Zij worden nu aan hun lot overgelaten door de Amerikanen.

Jambon: Zeer bezorgd over de Turkse invasie”

In Vlaams-nationalistische kringen bestaat relatief veel sympathie voor de Koerden, zo ook bij Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA). Zeer bezorgd over de Turkse invasie in Noord-Syrië, in het bijzonder over het lot van de Koerden. Alles doen om bloedbad te voorkomen”, stelt Jambon via Twitter.