Het is goed mogelijk dat België binnenkort terug een van de meest radicale IS-aanhangers mag ontvangen. Jihadiste Yusra El Maliji (28), die voorheen in Brussel woonde, toonde afgelopen maart geen greintje spijt toen ze werd gevat in Syrië. Maar via haar huwelijk met een man met de Zwitserse nationaliteit, is de kans op een repatriëring naar Europa toch groot, zo schrijft Het Laatste Nieuws. Het jihadi-gezin heeft immers twee kinderen, en Zwitserland wil alle Zwitserse jihadi-baby’s en -kindjes repatriëren, inclusief hun moeders. Lange gevangenisstraffen zullen sowieso niet worden uitgesproken, dus El Maliji zou na afloop heel eenvoudig kunnen doorreizen naar België.

“De Islamitische Staat zit in ons hart. Zelfs als ze ons allemaal doden, blijft die liefde overeind.” Dat zei El Maliji in maart, toen het laatste IS-bolwerk in Syrië werd opgerold. Ze is zo fanatiek dat ze scheidde van haar eerdere echtgenoot, die niet langer wou vechten. En rancune ten opzichte van België, dat mee in de internationale coalitie tegen IS streed, is er nog met hopen. “België heeft onze kinderen vermoord.”

Yusra El Maliji, de zwarte bruid van IS

El Maliji trok in juni ’14 naar Syrië. Ze had toen reeds een zoontje (3) uit een mislukt huwelijk, dat ze met zich meenam. Aldaar hertrouwde ze met de broer van een Brusselse vriendin die haar radicaliseerde. Die radicalisering was bijzonder succesvol: Wanneer haar echtgenoot niet meer wou strijden voor IS, zocht ze gewoon een andere echtgenoot. En die vond ze: Een hoog geplaatste IS-strijder met de Zwitserse nationaliteit, die zelfs ingelicht was over de aanslagen in Parijs in 2015.

Zwitserland heeft nu plannen om via die man de kinderen van de jihadiste terug te halen én de jihadiste zelf. Het Alpenland wil immers alle jihadi-kinderen en hun moeders terughalen. Dat berichtte het Zwitserse dagblad Le Matin afgelopen weekend. “Een beslissing is er nog niet”, vertelt een bron in Het Laatste Nieuws. “Maar het is de taskforce Tetra die het plan heeft opgesteld en daar ook achterstaat.” In de werkgroep zitten mensen van het gerecht, de politie, de Zwitserse inlichtingendiensten en de verschillende ministeries van Justitie, Buitenlandse Zaken en Migratie. Dat duidt op een politiek draagvlak in Zwitserland.

Wat er met de jihadi-vrouwen zal gebeuren eens ze in het Alpenland zijn, is nog niet duidelijk. “Maar zelfs als ze worden berecht voor hun lidmaatschap van IS, dan kunnen ze gemakkelijk wegkomen met een gevangenisstraf van slechts enkele maanden.” Door de Schengenzone en het bijhorend gebrek aan grenscontrole, kan El Maliji – die bovendien nog eens een Belgisch paspoort heeft – daarna eenvoudig terugkeren naar België.

Welk gevaar gaat uit van radicale moslimvrouwen zoals jihadiste El Maliji?

OCAD-directeur Paul Van Tigchelt oordeelt dat een gecontroleerde terugkeer en opvolging van ‘onze’ Syriëstrijders een veilig beleid kan zijn, maar vorig jaar waarschuwde de Nederlandse inlichtingendienst AIVD en de Belgische Staatsveiligheid toch nog voor het risico dat uitgaat van jihadi-vrouwen en hun kroost.

Want waar voorheen vrouwen van jihadisten lang een ondersteunende rol op de achtergrond hadden, krijgen deze steeds vaker een actieve en zelfs militaire rol. “Aanslagen door strijdsters zijn in principe niet langer een ideologisch-religieus taboe”luidde het vorig jaar in De Tijd.

Ook de recente ideologische rol die jihadi-vrouwen afkomstig uit het Westen speelden/spelen, is cruciaal voor het moderne islamisme. Denk aan het meegeven van de islamistische dogma’s en opvattingen aan de kinderen, over het rekruteren van andere vrouwen, tot een actieve rol in de vrouwelijke hisba – een islamitische religiepolitie. Dat is een rol die Westerse jihadi-vrouwen in het Syrische gevangeniskamp van Al-Hol – waar ook El Maliji vastzit – nu overigens met verve opnemen en die men evengoed later in Europa kan uitvoeren.

Lees ook:

Opnieuw blijkt beruchte ‘Belgische’ IS-jihadist toch nog in leven