De Vlaamse regering van minister-president Jan Jambon (N-VA) heeft tal van opvallende maatregelen in petto. Ook De Lijn zal de nieuwe wind op het Martelaarsplein voelen. Men wil namelijk een deel van de busritten die momenteel door De Lijn worden bediend, op de private markt gooien. Dat schrijft De Morgen. Het gaat echter om een klein proefproject. De gehele bevoorrechte positie van De Lijn ligt zeker nog vast tot en met 2023.

Een deel van de busritten van De Lijn werden overgeheveld naar de lokale besturen, maar de nieuwe Vlaamse regering wil nu ook een stuk van de resterende ritten privatiseren. Daar zal echter eerst een proefproject voor gestart worden. In één van de vijftien vervoerregio’s waar het openbaar vervoer werd opgesplitst, zal dit project doorgaan. Om welke regio het precies gaat is nog niet bekend gemaakt.

Open Vld blij met klein proefproject rond privatisering De Lijn

In ieder geval zal men die busritten via een openbare aanbesteding opentrekken. Het bedrijf die de busritten het goedkoopst, en met een degelijke kwaliteit, kan uitvoeren, mag de opdracht houden. De Lijn kan de opdracht binnenhalen, maar ook een andere, private speler.

Met de plannen haalt Open Vld een slag thuis. “Jarenlang heeft De Lijn vanuit haar hoofdkwartier in Mechelen haar goesting gedaan. Zowel de reizigers als de lokale besturen waren daar de dupe van”, klinkt het bij de Vlaamse liberalen via De Morgen.

Heel veel zorgen hoeft de Vlaamse openbare vervoersmaatschappij zich echter niet te maken. Er zou zeker tot en met 2023 niet geraakt zou worden aan de bevoorrechte positie van De Lijn. Bovendien krijgt De Lijn 10 miljoen euro extra werkingsmiddelen, terwijl er ook 30 miljoen euro in het ‘vervoer op maat’ van de vervoerregio’s wordt geïnjecteerd. Wel zet het proefproject de deur op een kier naar een gehele privatisering van het bus- en tramvervoer in Vlaanderen ergens in de verre toekomst.