Johnny Thijs, de nieuwe voorzitter van Electrabel, is tegen de kernuitstap. In een interview met De Standaard breekt hij een lans voor het langer openhouden van kerncentrales. Volgens de voormalige topman van Bpost zouden drie van de zeven kerncentrales best nog 20 jaar open blijven.

In principe moeten in 2025 alle Belgische kerncentrales hun deuren sluiten. Dat werd reeds jaren geleden beslist en haast alle politieke partijen kunnen zich hierin vinden. Enkel de Vlaamse rechterzijde heeft haar vragen bij de kernuitstap. Nochtans klinken er buiten de wereld van de partijpolitiek ook steeds meer stemmen tegen het afstappen van kernenergie. Zo voerde de FANC – de nucleaire waakhond – dit jaar nog een onderzoek naar het langer openhouden van kerncentrales. Dit naar eigen zeggen om zich voor te bereiden op “alle mogelijke scenario’s”. 

Groen niet overtuigd van plannen Thijs: “Enkel in belang van multinational Engie”

Ook uit wetenschappelijke hoek wordt opgeroepen om in België niet af te stappen van kernenergie. Bovendien stoten kerncentrales geen CO2 uit, in tegenstelling tot gascentrales die de kernuitstap voorlopig moeten compenseren. Ook de nieuwe Electrabel-voorzitter Johnny Thijs schaart zich nu dus bij de tegenstanders van de kernuitstap.

“Volgens mij is het niet mogelijk om tegen 2025 alle kerncentrales te sluiten. Ik ben ervan overtuigd dat ze langer moeten openblijven”, laat hij optekenen in De Standaard. Thijs wil de levensduur van drie van de zeven Belgische kerncentrales met 20 jaar verlengen. Daarvoor zijn uiteraard belangrijke investeringen nodig, waarvoor de Electrabel-voorzitter naar de politiek kijkt. Met een naar eigen zeggen goed voorbereid dossier wil hij de volgende federale regering overtuigen van zijn visie omtrent kernenergie. Thijs zou zijn plannen ook al met het informateursduo Reynders en Vande Lanotte hebben besproken.

Veel zal dus afhangen van de samenstelling van die nieuwe federale regering. Indien Groen of Ecolo hier deel van uitmaken, zal Thijs’ voorstel het wellicht niet halen. Bij monde van Kamerlid Tinne Van Der Straeten reageerde Groen reeds aan de VRT-nieuwsdienst op de plannen van de Electrabel-voorzitter. “Electrabel staat niet boven de wet”, klinkt het. “De transitie inzetten naar 100% hernieuwbare energie is in het belang van heel het land. Het zorgt voor investeringen, voor jobs én voor energiezekerheid. Wettelijk verankerde kernuitstap in vraag stellen is niet in het belang van ons land, maar alleen in het belang van multinational Engie”.

Lees ook:

Bekende Nederlandse presentator breekt lans voor kernenergie