Eind vorige week raakte bekend dat bij de 800 ontsnapte IS-vrouwen en -kinderen uit het Koerdische Ain Issa-kamp ook zeker drie Belgische jihadi-vrouwen waren: Fatima B., Tatiana Wielandt (27) en Bouchra Abouallal (26). Eén van hen is nu al reeds terug bij terreurorganisatie Islamitische Staat. Dat vertellen Franse vrouwen in haar gezelschap, zo meldt Het Laatste Nieuws.

“Tweehonderd procent zeker”, vertelt Amine Elbahi wanneer gevraagd door Het Laatste Nieuws of er inderdaad een Belgische vrouw uit Ain Issa terug bij IS is. Deze Arabische Fransman heeft zelf een familielid in een van de kampen en onderhoudt contacten met tal van andere families die ook verwanten hebben in de Koerdische jihadi-gevangeniskampen.

Nog raadsel waar andere twee Belgische jihadi-vrouwen zijn…

Een IS-vrouw uit Frankrijk zou Elbahi gestuurd hebben dat bepaalde mannen hun groepje opvingen. Die mannen verklaarden het volgende: “Wij zijn jullie broeders van de Islamitische Staat en we brengen jullie in veiligheid in de woestijn. Jullie maken deel uit van IS en dat zal zo blijven.” Waar ze dan precies verblijven is onduidelijk. IS heeft geen conventioneel grondgebied meer in noordelijk Syrië.

De ontsnapte vrouw is naar verluidt Fatima B. uit Borgerhout. Zij sprak vorige week nog een paniekbericht in via WhatsApp toen haar kamp werd ontruimd. Eerdere berichtgeving van Het Nieuwsblad stelde dat zij mogelijk al in Turkije zou zijn, maar dat zou dus niet kloppen.

Fatima zou zich afgekeerd hebben van IS, althans in haar communicatie naar België toe. Dat kan echter geveinsd geweest zijn; om de kansen voor een terugkeer naar België te vergroten. Als het echter waar is, betekent het dat ze tegen haar wil in terug bij de terreurgroep van IS is. Over Wielandt en Abouallal is er voorlopig geen nieuws.

Lees ook:

Experts: Sussende toon over ontsnapte Belgische IS-vrouwen misplaatst