De dader van het vrachtwagen-‘incident’, zoals de media het noemen, blijkt een Syrische asielzoeker. Zijn asielaanvraag in Duitsland werd afgewezen en hij verbleef dus illegaal in het land. Of het om een terroristische aanslag gaat, kan en wil de politie niet met zekerheid zeggen. Wel kwam de man eerder al in aanraking met het gerecht, zo brengt persbureau BELGA.

Eergisteren reed in de Duitse stad Limburg een man met een gestolen vrachtwagen plots aan hoge snelheid door een rood stoplicht en ramde hij met opzet andere auto’s die stonden aan te schuiven. Daarbij raakten 16 mensen gewond.

Ooggetuigen stelden dat dat de man daarbij ook “Allah” schreeuwde, maar toch maande de politie aan geen voorbarige conclusies te trekken. “Het onderzoek loopt, gelieve terughoudend te zijn met speculaties. Niemand heeft wat aan trollen of andere wilde speculaties”, klonk het bij de politie. 

Illegaal in Duitsland

Intussen raakte bekend dat de dader een 32-jarige Syriër is. Hij kwam in 2015 naar Duitsland, maar zijn asielaanvraag werd er afgewezen. Ook zonder geldige verblijfsdocumenten bleef de man dus gewoon in Duitsland, waar hij op korte tijd verschillende keren in aanraking kwam met politie en gerecht. Zo was hij gekend voor drugsdelicten, maar ook zedenfeiten. Enkele maanden geleden randde hij een 16-jarig meisje aan. 

De man werd na het ‘vrachtwagenincident’ – zoals de feiten genoemd worden – gearresteerd door de politie. Momenteel zit de man in voorhechtenis. Hij zal zich moeten verantwoorden voor poging tot moord. Of daar ook nog terreur bijkomt, willen de veiligheidsdiensten vooralsnog niet communiceren.