Woensdag werd een aanslag gepleegd in Halle, in de Duitse deelstaat Saksen-Anhalt. Een schutter opende het vuur nabij een synagoge en een kebabzaak. De man werd opgepakt en is inmiddels bekend. Het gaat om de 27-jarige Stephan Balliet, uit Eisleben. De jongeman woonde nog bij zijn moeder en draagt nazistische ideeën uit, die hij in een 35-minuten lange live-feed uitzond op Twitch. Mogelijk werd hij geïnspireerd door de anti-islamitische aanslag in Nieuw-Zeeland. Ook in Halle werden referenties aan internet-‘messageboards’ 4chan en 8chan gebruikt, alwaar vaak racistische of extremistische boodschappen worden gedeeld. De aanslag in Halle was echter betrekkelijk amateuristisch, waardoor het slachtofferaantal relatief beperkt bleef. Balliet is gevat en verblijft in het ziekenhuis voor een operatie.

Balliet, die volgens de ordediensten geen eerdere aanvaringen had met het gerecht, sprak in het Engels tot zijn kijkers. “Hallo, mijn naam is Anon. Ik denk dat de Holocaust nooit is gebeurd”, zegt Balliet. “De kern van alle problemen zijn joden”, gaat hij verder. ‘Anon’ is kort voor ‘anonymous’ en een veelgebruikte ‘username’ op internetfora 4chan en 8chan, alwaar geregeld haatdragende taal wordt gedeeld. Balliet gebruikte verder ‘Twitch’ om zijn video live uit te zenden, een veelgebruikte games- en e-sport-internetvideodienst. Ook dat wijst op Balliets ervaring met de (duistere) internetcultuur. Tot slot bleek de 27-jarige man nog bij zijn moeder te leven.

“Niemand verwacht de internet-SS”: Schutter allicht diep ondergedompeld in duistere internetcultuur

Afgelopen woensdag was de joodse feestdag Jom Kipoer. Dat was niet toevallig en opzettelijk gekozen als aanslagdatum door Balliet. Tijdens de video van Balliet is te zien hoe hij door Halle rijdt, met Amerikaanse rapmuziek op de achtergrond. “Niemand verwacht de internet-SS”, laat hij optekenen. Die uitspraak is een verwijzing naar een internetmeme, die op zijn beurt geïnspireerd is door een sketch uit Monty Python, waarin men de draak steekt met dat “niemand de Spaanse inquisitie verwacht”.

Hierna stapt Balliet uit en probeert hij de synagoge in Halle aan te vallen. Hij legt explosieven aan de toegangsdeur, maar raakt maar niet binnen. Ook door te schieten op de deuren en vensters kan geen toegang worden verschaft. Daarna gaat hij maar richting een pittabar, alwaar een vrouw en man zich hadden verscholen. Zij worden doodgeschoten; de man in de zaak zelf, de vrouw op straat nabij de joodse begraafplaats.

(Lees verder onder de video/tweet.)

“Alle wapens hebben gefaald”: Balliet bleek gelukkig zeer amateuristisch

Door problemen met zijn wapen(s), kon Balliet echter niemand meer doden. In de video is hij meermaals vloekend te horen. “Alle wapens hebben gefaald”, zegt hij zelf. Ook de granaat die hij in de kebabzaak gooide, ontplofte gelukkig niet. Hierna kaapte hij een taxi, maar kreeg hij een ongeluk. In een hier op volgend vuurgevecht werd hij gewond en gevat. “Hij moet zijn daad uitgebreid gepland hebben, maar gelukkig ging hij amateuristisch te werk”, zo vertellen bronnen bij de veiligheidsdiensten via BILD. Als de man toch in de synagoge was binnen geraakt, “dan was er een bloedbad gebeurd zoals in Christchurch.” Eerdere berichten over meerdere daders, bleken niet te kloppen.

De 27-jarige terreurpleger was niet bekend bij de ordediensten. Het terrorismeobservatorium SITE en Die Welt rapporteren wel dat de man een manifest heeft gepubliceerd, hetgeen volstaat met racistische en antisemitische retoriek. “Het document [werd] klaarblijkelijk een week geleden gepubliceerd, op 1 oktober”. Volgens SITE-directrice, Rita Katz, staan er foto’s in van wapens en munitie, waaronder zelfgemaakte wapens. Ook staat er te lezen dat Balliet “zoveel mogelijk niet-blanken [wilde] doden, en dan nog liefst Joden”. Het schrijfsel telt zo’n 10 bladzijdes, in het Engels neergepend. Jom Kipoer werd ook expliciet vermeld als aanslagdatum.

Lees ook:

Aanslag Duitsland: Man opgepakt na aanval op synagoge, 2 doden