Horst Seehofer (CSU), de Duitse minister van Binnenlandse Zaken, wil een nieuwe grote vluchtelingencrisis vermijden. Daarom doet hij een oproep aan de Europese Unie. Indien er niets gebeurt, zegt hij, kan de crisis nog groter worden dan vier jaar geleden.

Seehofer vraagt de EU meer bepaald om de steun aan Turkije te vergroten. Sinds de oorlog in Syrië zijn miljoenen vluchtelingen dat land binnengekomen. “Turkije doet veel om vluchtelingen te verwelkomen”, zegt hij in een interview met Welt“Dat is ook in ons belang, maar het is duidelijk dat we de toekomst niet kunnen aanpakken met de middelen van het verleden.”

In 2016 keurde de Europese Unie een pakket van 6 miljard euro goed om Turkije te ondersteunen in de opvang van vluchtelingen. In ruil zou de Turkse regering alle vluchtelingen en migranten die illegaal naar de Griekse eilanden proberen te vertrekken, terugnemen. Het volledige bedrag van 6 miljard euro werd echter nog niet volledig toegewezen of uitbetaald. De EU verwijt Turkije dan ook dat het zich niet correct aan de deal houdt.

Beter vluchtelingenbeleid, met steun van Merkel?

Daarnaast moeten volgens Seehofer ook landen als Spanje, Italië en Griekenland zelf beter ondersteund worden om de buitengrenzen van de Unie te bewaken. “We hebben ze te lang in de steek gelaten”, klinkt het bij de Duitser. “Als we ze niet helpen, krijgen we opnieuw een vluchtelingengolf zoals in 2015, of misschien zelfs een nog grotere.”

Hoewel Seehofer in het verleden vaker overhoop lag met Duits bondskanselier Angela Merkel (CDU) over vluchtelingenbeleid, zou die laatste zijn oproep “volledig steunen”. Zo’n jaar geleden leidde de onenigheid tussen de twee nog tot een regeringscrisis in Duitsland.

Lees ook:

Opnieuw sterke stijging illegale migranten in Griekenland