In Culiacan, in het noordwesten van Mexico, hebben zwaarbewapende bendeleden de ordediensten aangevallen en omsingeld toen deze een zoon van de beruchte kartelleider ‘El Chapo’ probeerden te arresteren. De stad werd door het geweld herleid tot een oorlogszone. De ordediensten moesten zich uiteindelijk terugtrekken door de overmacht van de bendeleden.

Een patrouille van de Mexicaanse Nationale Garde werd onder vuur genomen vanuit een huis in Culiacan. In het huis troffen de ordediensten Ovidio Guzman aan, die van drugssmokkel wordt beschuldigd door de Verenigde Staten. Ovidio is de zoon van de beruchte kartelleider Joaquin Guzman, beter bekend als ‘El Chapo’.

Oorlogsgebied

De patrouille werd echter snel overklast door zwaarbewapende bendeleden van het Sinaloa-kartel. De patrouille moest zich terugtrekken zonder Ovidio Guzman te arresteren. Ondertussen overspoelden bendeleden de stad. Daarbij vielen zij op klaarlichte dag politieagenten en militairen aan.

Verschillende voertuigen en een tankstation werden in brand gestoken. Bendeleden zetten wegblokkades op om de ordediensten onder vuur te nemen. Ondertussen ontsnapte een grote groep gevangen uit de gevangenis van Culiacan. De inwoners van de stad moesten schuilen voor het geweld. Er vielen zeker twee doden en 21 gewonden.

“Het besluit werd genomen om zich terug te trekken uit het huis, zonder Guzman, om te proberen nog meer geweld in de omgeving te vermijden en het leven van ons personeel te redden en de rust in de stad te herstellen”, zegt minister van Veiligheid Alfonso Durazo tegen Reuters.

Moordcijfers bereiken recordhoogte

De oorlogstaferelen in Culiacan zullen de Mexicaanse president Andres Manuel Lopez Obrador verder onder druk zetten. Hij beloofde bij zijn aantreden om het land tot rust te brengen. Desalniettemin zullen de moordcijfers in Mexico dit jaar een recordhoogte bereiken. Eerder deze week werden meer dan twaalf politieagenten gedood door bendeleden, een dag later doodde het leger 14 kartelleden.