Volgens het ‘Syrian Observatory for Human Rights’ hebben door Turkije gesteunde jihadisten negen burgers geëxecuteerd in het noordoosten van Syrië. De Koerdische politica Hevrin Khalaf bevindt zich onder de doden.

De burgers werden uit hun auto’s gesleurd en langs de snelweg geëxecuteerd. De executies werden op camera’s vastgelegd en verspreid op sociale media van de door Turkije gesteunde milities. “De negen burgers werden op verschillende momenten ten zuiden van de stad Tel Abyad geëxecuteerd”, aldus het in Londen gebaseerde ‘Syrian Observatory for Human Rights’.

Koerdische politica geëxecuteerd

De 35-jarige politica Hevrin Khalaf van de Syrische Toekomstpartij en haar chauffeur bevonden zich onder de slachtoffers. Volgens de ‘Syrian Democratic Forces’ – waarvan de kern gevormd wordt door Syrische Koerden – werd Khalaf “uit haar auto gehaald tijdens een door Turkije gesteunde aanval en geëxecuteerd door door Turkije gesteunde huurlingen”.

“Dit is een duidelijk bewijs dat de Turkse staat zijn criminele beleid ten aanzien van ongewapende burgers voortzet”, klinkt het verder. Volgens andere Koerdische berichten die niet geverifieerd konden worden werd ze gestenigd en verkracht.

Door Turkije gesteunde jihadisten

Verschillende leden van de Syrische milities die als grondtroepen fungeren in het Turkse offensief hebben een jihadistische of islamistische achtergrond. Onder hen bevinden zich bijvoorbeeld ook voormalige leden van Jabhat al-Nusra, de Syrische tak van al-Qaeda.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken noemt het nieuws “uiterst verontrustend”. “[Dit] wijst op de op de algemene destabilisering van noordoostelijk Syrië sinds het begin van vijandelijkheden”, klinkt het. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gelooft dat de beelden van de executies authentiek zijn.