Het Kortrijkse parket is een onderzoek gestart naar acht verdachten in verband met schuldig verzuim. Omstreeks middernacht zakte Bart Rigole (45) fataal in elkaar op de Grote Markt in Kortrijk, maar het zou meer dan twee uren duren vooraleer de hulpdiensten werden ingelicht. Zeker acht passanten liepen voorbij en deden niets, zo blijkt uit camerabeelden. Zij riskeren nu vervolging wegens schuldig verzuim.

Bart Rigole ging omstreeks middernacht vorige week woensdag wankelend gaan zitten op een bankje. Daar zakte hij in elkaar en stierf hij. Volgens de lijkschouwing zou het om een natuurlijke dood gaan, zoals door een infarct. Passanten zouden echter meer dan twee uur lang het lichaam voorbij wandelen vooraleer de hulpdiensten werden verwittigd. Mogelijk misten de hulpdiensten zo het tijdsvenster om nog levensreddende hulp toe te dienen. Pas na meer dan twee uur werden de nooddiensten verwittigd. Zeker acht mensen liepen voor Rigole zonder iets te doen in die periode, zo blijkt uit bewakingsbeelden.

Lieten passanten Bart Rigole aan lot over in Kortrijk? 

De politie is nu bezig met het identificeren van de passanten op de beelden. Voor enkele van hen is dit reeds gebeurt. “De rest volgt”, zegt Tom Janssens van het Kortrijkse parket via Het Laatste Nieuws. “We denken eraan hen te vervolgen wegens schuldig verzuim.” Op schuldig verzuim staat een gevangenisstraf van 8 dagen tot één jaar, en ook een boete tot 500 euro. Om van verzuim te spreken moet het wel duidelijk zijn dat het slachtoffer in kwestie in nood verkeert.

Wie zich vrijwillig wil melden bij de politie van politiezone VLAS kan dat via het telefoonnummer 056 29 22 99 of Pz.vlas@police.belgium.eu.