In de Finse stad Kuopio zijn een dode en tien gewonden gevallen toen een persoon een beroepsschool aanviel met een zwaard

Mogelijk is de dader een student. Hij ging de school binnen met een “bladwapen” en een pistool en stak verschillende mensen neer. De verdachte behoort ook tot de gewonden. Volgens de politie gaat het om een Finse man, Joel Otto Aukusti Marin. Een van de politieagenten zou eveneens gewond zijn. Twee gewonden bevonden zich in een ernstige toestand.

Molotovcocktails

De verdachte liep een klas binnen, trok daarbij het zwaard uit zijn tas en viel een lerares aan. De leerlingen bekogelden de dader met stoelen terwijl de lerares probeerde te vluchten. “Hij sloeg een meisje in de nek met een zwaard en stak haar in de maag”, zegt een getuige. De dader zou tijdens de aanval ook molotovcocktails of brandbommen hebben gegooid.

“Agenten gebruikten vuurwapens tijdens de situatie. De politie heeft één dader aangehouden. De gewonden zijn geëvacueerd”, luidt het in een politieverklaring. “Een lijk is gevonden op het schoolterrein.” De gewonden werden naar het universitair ziekenhuis van Kuopio gebracht.

De school bevindt zich in hetzelfde complex als een winkelcentrum. Er volgen ongeveer 600 studenten les en er werken zo’n 40 mensen. Het is onduidelijk hoeveel er op het moment van de aanval aanwezig waren. In een tweet omschreef de Finse premier Antti Rinne de aanval als “schokkend en volstrekt verwerpelijk”.