In de Oost-Duitse deelstaat Thüringen hebben het radicaal-linkse Die Linke en de rechtsnationalistische AfD de deelstaatverkiezingen gewonnen. De christendemocratische CDU van bondskanselier Angela Merkel stort in.

Het radicaal-linkse Die Linke van de Thüringse minister-president Bodo Ramelow boekt een lichte winst en wordt voor het eerst de grootste partij in de deelstaat met 31 procent van de stemmen. De vorige linkse coalitie van Die Linke, SPD en de Groenen verliest echter haar meerderheid. De CDU – sinds 1990 steevast de grootste partij in Thüringen – krijgt zware klappen en zakt naar 21,8 procent.

Verdubbeling resultaat AfD

Daarmee moeten de christendemocraten de rechtsnationalistische AfD voorlaten. De AfD boekt met lokaal boegbeeld Björn Höcke een enorme winst en wordt de tweede partij in de deelstaat, met 23,4 procent van de stemmen. De AfD was de populairste partij in alle leeftijdscategorieën behalve de 60-plussers. De liberale FDP haalt heel nipt de kiesdrempel. 

Ramelow eiste de overwinning en het mandaat om verder te regeren op, al wordt het uiterst moeilijk om een werkbare coalitie te vormen. “Dat is een duidelijk teken van de Thüringers: zo kan het niet doorgaan”, zegt Höcke. Hij wijst erop dat zijn partij haar resultaat verdubbelt.