Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) heeft afgelopen weekend een knoop doorgehakt. Samen met zijn minister van Lokale Besturen Pierre-Yves Dermagne (PS) kondigde hij zondagmiddag aan dat de dubieuze verkoop van de filialen van het semi-publieke Nethys vernietigd is. Dat meldt onder meer De Morgen. De Waalse regering maakt het dossier tevens over aan het parket. Nethys bleek vorige maand onder meer kabeloperator VOO voor een appel en een ei verkocht te hebben aan aan het Amerikaanse investeringsfonds Providence Equity. Dit onder supervisie van de beruchte Nethys-kopman: Stéphane Moreau, de in ongenade gevallen PS-politicus en voormalig kopstuk van de partij in Luik. Het dossier plaagde de nieuwbakken Waalse regering en de PS, die maar niet uit de schandaalsfeer raakt.

Vorige maand dreef een verdachte Nethys-deal met Providence Equity boven water. Nethys had in alle stilte de kabeloperator VOO goedkoop verkocht aan het Amerikaanse investeringsfonds Providence Equity. Die verkoop dateerde al van kort voor de verkiezingen op 26 mei, maar raakte pas in september bekend. De Waalse gemeenten, aandeelhouder in Nethys, waren razend. Opnieuw bleek Stéphane Moreau de spilfiguur. Hij werd eerder al aan de kant gezet bij de PS naar aanleiding van de zelfbediening en het gegraai bij de intercommunale Publifin, waar hij jaren de CEO was, maar zijn topfunctie bij Nethys kon hij behouden. 

Moreau’s tentakels

Die Nethys-functie van Moreau dateert nog van 2005. Als topcabinetard kreeg hij de sleutels in handen van Publifin, toen nog Association liégeoise d’électricité (ALE). Onder zijn leiding werd de oude intercommunale een modern investeringsbedrijf dat zich overal begon in te kopen met publieke middelen; in de energiesector, in de telecom… De Publifin-pensioenkas ‘OGEO Fund’ kocht zich zelfs voor miljoenen in het Vlaamse ‘Land Invest’ van toenmalige topman Erik Van der Paal in. En met het opkopen van dagblad L’Avenir had Publifin zelfs een flinke tentakel in de media. In 2016 kwam echter aan het licht dat bestuurders bij Publifin – mandatarissen van de PS, de MR en het cdH – met riante zitvergoedingen voor overbodige of zelfs onbestaande vergaderingen publieke middelen versluisden naar de eigen vestzak.

Hoewel iedereen betrokken was, was de grootste ‘fall-out’ voor de PS. Moreau moest wijken bij Publifin (na het schandaal hernoemd tot ‘Enodia’). Hij verloor zijn sjerp als burgemeester van Ans en werd aan de kant gezet als PS-lid. Ook de kop van de luitenant van Moreau rolde: Toenmalig Publifin-voorzitter André Gilles werd eveneens uit de PS uit gezet. Zelfs Waals minister van Lokale Besturen en Steden Paul Furlan (PS) moest in de nasleep van de affaire opstappen. Toen wat later ook het Samusocial-schandaal uitbrak, werd de gehele PS uit de Waalse regering geduwd (al zit de partij nu wel weer stevig in het Waalse zadel). Maar Moreau werd voorheen nooit gewipt als Nethys-CEO.

Op de koop toe bleek een deel van de herstructurering bij Nethys de verkoop van IT-dochterbedrijf WIN aan de Luikse ondernemer François Fornieri (van farmagigant Mithra) te zijn. Diezelfde Fornieri zit mee in een consortium dat Nethys eveneens verloste van de verlieslatende groene-energietak Elicio, het vehikel waarmee de Luikse socialisten in 2014 de overname van de windenergie-onderdelen van het ter ziele gegane Electrawinds (destijds dan weer verbonden aan sp.a-kopstuk Johan Vande Lanotte) forceerden. Fornieri en Moreau hadden tevens twee nieuwe bedrijven mee opgericht: Ardentia Tech en Holding, zo bleek deze zomer. Toen was nog niet duidelijk wat de doelen waren, maar vorige maand bleek dat Ardentia werd ingezet om de overgenomen activiteiten van Nethys in onder te brengen…

Di Rupo kan twee vliegen in een klap slaan

De heisa zorgde ervoor dat Moreau opstapte bij Ardentia vorige maand, maar nu schrapt Di Rupo ook alle bovenstaande deals rond VOO, WIN en Elicio. De verkopen werden vernietigd en gans het dossier werd aan het parket gegeven. Di Rupo kan zo meteen twee vliegen in een klap slaan. De Rupo’s recent stilzwijgen deed de PS-voorman en zijn partij immers geen goed, dus nu wordt de reputatie opnieuw wat opgeschoond én de harde zet kan de Luikse afdeling in het gareel krijgen.

Traditioneel is de Luikse PS-afdeling immers machtig. “Bij de regeringsonderhandelingen tussen PS, MR en Ecolo voor de Waalse regering werd weleens gezegd dat er een vierde partij aan tafel zat: de Luikse afdelingen van PS en MR”, zo illustreert politicoloog Dave Sinardet (VUB) in De Morgen.

Lees ook:

Ex-PS’er Moreau alweer verwikkeld in schandaal